• Watski 2star | Startgrupp 1

Så var det dags att börja genomgången av årets startfält i tvåmanskappseglingen Watski 2star Baltic. Precis som tidigare år går jag igenom grupp för grupp och redovisar mina favoriter till klassegern. Startgrupp ett består av 14 båtar och när jag kollar lite snabbt så ser jag två stora favoriter. Det finns dock utmanare av rang. Förra året vanns grupp ett av Östertäljebåten Wild, Linjett 33 med Tomas Forslund och Christer Björk. Linjett 33 har i år fått höjt SRS, men Forslund har vägt och mätt och fått ner mättalet igen till nästan samma nivå som i fjol. Både Forslund och Björk är bra seglare och har många fina meriter i bagaget. Förra året blev de bland annat tia på Ornö Runt av nästan 200 båtar. Christer Björk har tidigare fina resultat i både M30 och Rival 22.

Närmast, Funny och längst fram Jazz på tävling i Trosa.

En annan som alltid är att räkna med, och som också mätt ner mättalet är Anders Mathson och Niklas Svensson i den lilla Dehler 29:an Funny. För några dagar sedan spikade de Notstickshällan Race i Trosa med tre minuters marginal till tvåan. Två gånger har Funny tagit gruppsegern på Watski 2star och på förra årets Gotland Runt seglade duon in på femte nionde plats i klassen, trots alltså bara två mans besättning. Om jag minns rätt så var Niklas Svensson med Harald Axling 1997 när han vann Fastnet Race. Några år senare vann Niklas och brorsan Jonas Kieler Woche. Jonas finns med här i tävlingen i en annan klass med sin Dehler 36. Anders Mathson är föresten medlem i min klubb, Trosa BK, så jag håller ett extra öga på dessa herrar.

En utmanare till dessa båtar är Hanson 31:an Ushuaia med Anders Wennberg och norrmannen Arild Heldahl. Ushuaia har även den ett bra mättal. Wennberg blev förra året totaltrea på Ornö Runt och slog då Tomas Forslund bland andra. Arild Heldahl har själv en Hanson 31 och vann med den västkustseglingen Bohusracet förra året.

Oxelösundsseglarna Lars Jännebring och Urban Lagerström har till årets race bytt ner sig från Urbans Linjett 40 till Lars Comfortina 32. Även här har det vägts och mätts och de har lyckats få ner Comfortinas SRS till 1,117. Nästan som min Express! 2009 tog det en gruppseger med Linjetten, och Urban brukar ofta placera sig högt upp i resultatlistorna. Blir det lite tuffa vindar tror jag Comfortinan bllir att räkna med.

En intressant start gör också Per Hanson och Magnus Wegrell med Scampi Jubilee. Scampi Jubilee bygdes 1980 inför halvtonnar-VM i Sandhamn. I grunden är det samma form som Scampi men man har plattat till botten en del och en annan högre rigg förståss. Sittbrunnen är faktist från Express. Magnus Wegrell har tidigare vunnit SM i M30, bland annat 2003. Per Hanson känner jag inte till så mycket om.

Arcona 321 SolidTango med Johan Lundqvist och Stefan Blom bör man nog ha ett öga på också. Lundqvist lyckades bra på Gotland Runt förra året och på årets Lidningö Runt slutade de tvåa i klassen. Även Stefan Blom är en duktig seglare. Brukar inte han segla med Peter Blur Gustavsson? Från denna båt kommer det att visas live-sändning under racet.

Och så ska jag ju nämna lite om ytterligare en sörmländsk båt. First 32:an Jazz från Trosa som seglas av Peter och Åke Wikström. Trots namnet så är de inte släkt med varandra. Peter har seglat sin First i många år, men inte så mycket kappsegling. Tidigare har det dock varit mycket race då han seglade Express. Åke har förflutet i M 30- och Rival-klassen och om jag minns rätt så har han ett flertal mästerskapstitlar i prishyllan. Peter har hottat upp Jazz med nya segel, bland annat en Code 0. Jag tror dock inte de räcker till i kampen om prisplatserna.

ToppTipset: Funny – Wild – Ushuaia

Bloggar:

SolidTango >>>

2 comments for “• Watski 2star | Startgrupp 1

  1. Per Hansson
    25 maj, 2012 at 11:12

    Lite vägning och mätning gav ett SRS tal på 1.109 fö Scampi Jubilee. Vi är grymt ”taggade” och hopas på lättvindig. Kan komplettera med lite mer info om mig själv. Förflutet i jolleklasser som 505 och Laser. Seglat M-båt tidigare i många år med ett antal medaljer i M 22 klassen. Seglat ett 10 tal augustimånar då det begavsig. Under senaste åren mest havskapseglat med Pär Lindforss Prima 38 med bl.a.en vinst i IRC klassen på Gotlandrunt. Seglade Mästarnas mästare 2011 med Ulf Myrin som van SM för M22 .Scampi Jubilee har jag renoverat under vintern och vi har inte kappseglat henne så mycket tidigare, dock fick vi med oss en 6:e plats från Gullviverallyt förra veckan.
    Vi ses i Oxelösund!
    Per Hansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.