• Aitutaki årets 2star-vinnare

Aitutaki är en liten trevlig söderhavsö i ögruppen Cooköarna, och det är kanske dit varmare och skönare än vädret här i Sverige. Men just nu tror jag knappst Calle Nyström och Fredrik Enander längtar dit. Att vinna Watski 2star Baltic totalt är stort. Grattis!
Det är kanske ingen jätteöveraskning att de vinner. På de fyra W2s som seglat har Aitutaki inte varit sämre än elva. Rätt bra serie, och ännu bättre ser set ut om man tittar på klassresultaten då de har placeringarna två – ett – ett – ett!

Sista etappen från Oskarshamn till Oxelösund blev en lång läns med varierande vindstyrka. Jag har inte hundra koll då även jag har lite annat att pyssla med än att sitta vid datorn hela tiden. Men under eftermiddagen var vinden lite lättare än jag hade räknat med. Men det blåste tydligen på ordentligt ett tag på dagen.
En ostligare rutt verkar ha varit rätt då många jag hade koll på som gick lite österut placerade sig bra, och det var nog vad jag trodde innan också. Och var det inte det Lage Larsson sa redan på väderseminariet i början på veckan?

Några noterbara saker…som sörmlänning gläds man ju åt Sörmländsk seger förståss, och Sörmländsk tredje plats genom Nävekvarnsbåten Respect. En tredje Sörmländsk båt, Wild från Östertälje blev femma.
Fem av topp-tio har gennaker, dock inte segraren. På totalen är sex av tio från startgrupp sju och åtta. Var det fördel för dessa på nått sätt, eller är det bara så att de bästa seglarna finns där?

Banrekorden raderades också ut ordentligt. Både för seglad tid och på SRS. Spirit, Baltic 50 seglade runt på 35:22:08, vilket är en putsning med nästan nio timmar. På korrigerad tid är nu Aitutaki rekordinnehavare med tiden 50:42:11 vilket även det är ungefär nio timmar bättre än tidigare rekord.
Även på sista etappen sattes nya rekord på seglad tid av Aspect 40 Effect och på beräknad tid genom systerbåten Respect.

Lite sammanfattning startgruppsvis.
Startgrupp ett.

Tre Linjett 33or på topp tre. Jag prickade in två av dessa. Och att Linjett 33orna skulle gå bra var ju ingen knall precis. Att 32orna gick sämre beror väl en del på att de inte trivs lika bra på öppna bogar. Wild är vinnare med en timme före Flax med Svenzon/Svärd och trea Alapocas med Nordström/Olsson. (två rätt i mitt tips)

Startgrupp två
Här segrade Cloud Nine, en Dynamic 3000 med Johan Söderström och Johan Tuvstedt före Eloge 38:an Nirvana med Bo Djerf och Lennart Jacobsson. Trea blev Östertäljebåten Mama Loo, en Wasa 370 med Arne Hjelm och Jan Eklund. Alla tre hade jag med i mitt förhandssnack, men i mitt tips fick jag ”bara” in Nirvana. Funny, Dehler 29 slutade femma och Hambo, Facil 35 kom först på nionde plats.
Trosabåten Firstinnan slutade tolva av de fjorton deltagarna. Inte så bra kanske. Men båten trivs absolut inte i dessa halvvindar. Trodde dock på en plats lite högre upp. (ett rätt i mitt tips)

Startgrupp tre
La Dolce Vita, Snekkja och Prefix var mitt topptre-tips. Aj då! La Dolce Vita, 2010 års vinnare slutade bara åtta. Men var det inte så att de seglade med gennaker i segeluppsättningen förra året, men inte i år? Prefix utgick ur tävlingen och Snekkja slutade på en hedervärd fjärde plats.
Need Speed med Jonas Claesson vann klassen före X-332:an Net1 och Dehler 33an Dagmar. Inga direkta överaskningar det heller. Claesson är ju rutinerad på denna typ av segling. Dagmar var ju totaltvåa förra året, och X.332or brukar som jag skrev, placera sig i topp. Att Net1 skulle vara den bäst placerade av X-332orna trodda jag kanske inte. Harald Axling slutade femma vilket var bättre än förra året och i den här rätt tuffa klassen är det bra. Oxelösundsbåten Vojaganta, en ”Nordship-cruiser” som nån skrev på en blogg, var med riktigt bra efter två etapper men tappade på sista och blev sexa. Kul att Burt och Ylva visar att det faktist går att kappsegla med en ”cruiser” med däckssalong. (Noll rätt i mitt tips)

Startgrupp fyra
Här var mitt topp-tre-tips följande: Rabalder/Dehler 34 DD – Simone/Wasa 55 – Boxer/X-332sport. Simone och Boxer slutade fyra och trea efter jämn och bra segling genom alla tre sträckorna. Men var tog Rabalder vägen? Tretton av sexton är inte Kjelle och Simo nöjda med. Tror att dom är väldigt missnöjda med detta. Nu har jag dock inte koll på om nått har hänt. De kan i alla fall inte enbart skylla på vädret då de hade tre Dehler 34or före sig i resultatlistan.
Vann klassen gjorde Diva 35:an Grace med den femfaldige Safir-mästaren Reine Svensson. Jag varnade lite för den båten, men jag trodde inte de skulle spika. (ett rätt)

Startgrupp fem
Mitt tips innan racet: A31/Letto di Pletto – Mithril/One Off – Bandido/Mount Gay 30.
Letto di Pletto och Mithril slutade ju tvåa och trea medan Bandido halkade ner ordentligt och slutade sist av de som fullföljde.
Segrade gjorde en J/105, Joan med Lagner/Wallin. J/105orna trivdes förståss i detta väder. Speciellt på etapp två och två. 105orna blev etta, femma och sexa i klassen, och jag hade i alla fall nämnt dessa i förhandssnacket och då speciellt Joan.
Södertäljebåtarna ganska långt bak, och jag tror inte Kjelle Nilsson och Göran Frick på Grand Place är nöjda med sin elfte plats. (två rätt)

Startgrupp sex
Här trodde jag på La Ganadora/Arcona 370 – Embla/SwedeStar 370 – High Five/SwedeStar 370. Men SwedeStar-båtarna hamnade långt ner i resultaten, elva och tolva av de som fullföljde. Varför det? Borde inte dessa vindar passa dessa båtar bra?
La Ganadora låg aldrig på topp men jämnt resultat ledde ändå till en tredjeplats och ”räddade” mitt tips lite.
Vann gjorde Dehler 36:an Dehluxe, med Sjöström/Norrgård. Ingen direkt överaskning dock. Jag hade ju omnämnt den båten som en tänkbar utmanare.
Tvåa blev Vänerbåten Märsi, en First 40.7 med Bjuresäter/Nyhlén. Per Nyhlén är ju en seglare jag borde haft koll på. Byggde och seglade väll några båtar med namnet Pilsner.
Oxelösundsbåten Dreamline One slutade sjua. (ett rätt)

Startgrupp sju
Här blev det ordentligt tufft. Många som placerade sig högt upp i totallistan. Mitt tips innan start var följande: Euforia/J120 – EG Engineering/First 36.7 – Aitutaki/Wasa 41, vilket ju inte är helt fel. Två rätt.
EG Engineering slutade femma efter en jämn segling. Men motståndet är inte helt lätt. På fjärde platsen seglade Pär Lindforss in med sin Serendip och trea blev Elan 410:an Take Off med ICA-bankens VD Jörgen Wennberg. Lite överaskande för mig att Take Off kom så högt upp. (två rätt)

Startgrupp åtta
Spirit/Baltic 50 – Zelma/Arcona 430 – Effect/Aspect 40 var mitt topptre-tips. Baltic 50:an Spirit hamnade sist av de som fullföljde, och kanske hade de gärna velat ha mer kryss jämfört med de mer moderna Aspectbåtarna. Hade jag tänkt till lite och kollat väderförutsättningarna lite mer så hade jag kanske inte satt Spirit som segrare.
Segrade gjorde nu Nävekvarnsbåten Respect som jag redan nämnt högre upp. Effect tvåa och Zelma trea. (två rätt)

Startgrupp nio
Även om jag inte är nån multihullfantast så tycker jag det är tråkigt att det inte är fler kattamaraner och trimaraner med på kappseglingarna. Vill dom inte beblanda sig med enskrovsbåtar, eller?
Nu blev det tillslut bara en trimaran med, Corsair 28an Ior som om man räknar in den i totallistan hamnar runt plats 80 av de 101 startande.

Nu är årets race över och Watski 2star fortsätter att vara succé. Många trodde nog att AIS-kravet skulle stoppa många seglare, men deltagarantalet ökade även i år. Jag tror det bli ännu högre nästa år. Vet flera som är riktigt sugna på att köra.
Arrangemanget är bra och resultaten är snabba. Det tog inte många minuter innan resultaten uppdaterades för varje båt som gick i mål.
Watski 2star-bloggen är ett steg i rätt riktning och det behövs om man ska nå ut med informationen till de som är kvar på land. Positionssidan funkade riktigt bra. Jag har sett bättre, men som så ofta handlar det om pengar.
Jag blev själv lite inblandad då jag blev kommentator i livesändningen av starten. Sändningen blev kanske inte helt lyckad då vi hade väldigt svårt att få ordning på uppkopplingen. Sen blev det lite skrivande på W2s-bloggen under racet och det behövs. Rapporterna från seglarna i from av Twitterinlägg och blogginlägg räcker inte för att allmänheten ska fatta hur och vad som händer där ute. Kul va det i alla fall.

Om en dryg månad är det Gotland Runt, nästa stora segling. Och jag bloggar vidare.

Arrangörens hemsida med resultat >>>

Jag har föresten en hel del bilder från starten, eller det var ju Jim som fotade. Men eftersom min stora dator har somnat in och jag just nu får sitta och sköta bloggen på min lilla MacBook så tar allt längre tid, och är lite besvärligare. (Troligen har hårddisken kraschat)


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “• Aitutaki årets 2star-vinnare

 1. 28 maj, 2011 at 14:49

  Flerskrovarna beblandar sig nog gärna med kölbåtar men arrangörerna behandlar dem som något som katten släpat in. I stort sett bara GranPrix som de är jämställda annars får de aldrig vara med i totallistor. Det går tydligen bra att blanda Monark 540 och en 60 fots IMOCA men nåde den som stoppar in en flerskrovare i samma lista ;-)

 2. 28 maj, 2011 at 18:33

  Det går väl egentligen inte att ha en total när klasserna startar olika tider och SRS talen skiljer sig så pass mycket som dom gör? Men media och sponsorer vill väl ha det så :) Vet du förresten Nicklas orsakerna till alla DNF?

  • 28 maj, 2011 at 20:52

   Happy bröt i Visby efter att storseglet skörats och förstagsprofilen gått sönder.

   Airbender bröt rodret, och seglade för övrigt hem för egen maskin, utan roder. Men han deltog ju utom tävlan.

   Sen är det väl alltid några som bryter av trötthet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.