• Sammanfattning etapp 1 W2B

Så har stora delar av kappseglingsflottan klivit i land i Visby. Jag tror det för de flesta har varit en behaglig och rätt skön resa, förutom att det kanske varit lite småkyligt i natt. Jag vaknade själv tidigt och slog förståss på webbsändningen från racet. Det så rätt härligt ut med måttlig vind för om tvärs och  soluppgång. Många upptäckte att vinden avtog närmare Gotland. När jag kollade in AIS-båtarna så såg det klart ut som om den svagare vinden bredde ut sig mer längs Gotland än längre ut. Några båtar som gått nära Gotland har också tappat en del i resultatlistan.  En och annan fick slå några slag strax innan mål, och det är kanske den enda kryss de får på det här racet. Det ser nu ut som vinden ska hålla sig runt syd vilket medför halvvind över till Västerviks Angöring. Lite halvtrist skulle jag tycka som gillar att kryssa.
Resultatmässigt ser det i stort ut som jag trott.
I Grupp ett är det ju knappast oväntat att Hellberg/Hertzberg med Miss Conduct (Mamba 311 R.)skulle ha täten. Förutom att det är duktiga seglare så har de en båt som passar ganska bra för just de förhållanden som va på första sträckan. Falk/Qvarnström med Index (X-95) ligger tvåa efter en bra spurt på slutet. Överaskningen för mig i grupp ett är Anna-Maria (Ballad).
I grupp två toppar Funny (Dehler 29) helt enligt mitt tips. Och de har en ledning på över 30 minuter före Allwina (Linjett 33). Elida (S-30) som låg i täten vid Landsort tappade lite ner mot Visby. Tror de har en rätt stor spinnaker på den båten, och därför går riktigt fort på undanvindarna.
Grupp tre toppas av Västeråsbåten Dagmar (Dehler 33). Lite överaskande för mig. Snekkja (X-332) är tvåa och Need Speed (Humphreys 30) med Jonas Claesson ligger trea. Men det är tätt mellan platserna.
I grupp fyra är det La Dolce Vita (Finngulf 33) Rabalder (Dehler 34 DD) och Mithril (One Off) i täten. Och om jag minns rätt så var det precis de tre jag skrev om i förhandssnacket.
I grupp fem är det Sörmländskt så det skriker om det. 2009 års mästare Rut (Dehler 36) har en knapp ledning före Södertäljebåten Skidbladner (First 36.7) och Dehlta (Dehler 34 SV). Det skiljer bara några få minuter mellan varje båt, men Rut håller någ undan även till Oskarshamn.
I startgrupp sex är det däremot inte riktigt som jag förutspått. En X-35 leder visserligen, Vitklucka, men Rio fyra. Inte så illa det heller, och även här är det tätt. Max Matthiessen I (Elan 410) ligger här tvåa. En del båtar är här fortfarande kvar på banan, men de tillör inte toppen.
Grupp sju då? Etta ligger Euforia (J/120). Denna etapp måste ha varit perfekt för den båttypen. Tvåa ligger ”silverpilen” Happy (Farr 40 OD). Aspectbåtarna ligger båda en bra bit efter.
Och så har vi kampen i flerskrovsklassen mellan Jena (Corsair 31) och Aranea (Seaon 96) , där Jena har ett övertag på ungefär en timme.
Strax efter 13 börjar de tävlande ge sig ut för att starta igen. Kanske har de fått nån timmes sömn och lite mat. Nu väntar tio-tolv timmar halvvind till Oskarshamn. Det kan nog bli lite kryss ner i Kalmarsund mot Blå Ljungfrun. Min Sailplanner säger för övrigt att det ska ta 18 timmar till Oskarshamn för första gruppsbåtarna. Låter länge…?

Bilder har jag en hel del. Men de kommer kanske upp under eftermiddagen, annars ikväll. Från deltagarna har jag bara hört av min bror Jesper på Index som uppdaterat mig med MMS med jämna mellanrum.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.