Onsdagssegling 1•2023

tango230517

Visst går det att rensa med 27 år gamla segel

Vi hade i alla fall tur med vädret skulle man kunna säga. Väderprognoserna inför årets första kvällssegling såg inte så muntra ut. Flera prognoser visade på regn, även på kvällen, och låga temperaturer. Även friska vindar fanns med på många prognoser.
Och det var nog fler än jag som var lite tveksam till att gå ut och plågas i regn och kyla bara för en onsdagssegling med tre båtar.

Men, just som jag håller på att packa kläder så upphör regnet, och när jag kliver in på båtklubben kommer solen fram.
Tre tappra besättningar samlas på klubben och bestämmer sig för att köra. Det låser dock rätt friskt och på Tango bestämmer vi oss för att lufta våra Rebellsegel från 1996, för att inte näta på de lite finare seglen.

Tiden är knapp på onsdagarna. Första start 18.45 ute på Fågelöfjärden och det är precis att vi hinner sätta segel och förbereda spinnakern. Och startbojen ska ju på plats också.

18.45, ungefär passerar Albin 78 Susanna startbojen och klockan tickar på. Vi startar cirka 18.50 och jag får upp spinnakern ganska kvickt. Focken får sitta kvar då den inte stör nämnvärt. Det blåser bra och vi loggar över 7,5 knop stundtals. Vinden är byig och vrider ordentligt, så det gäller för rorsman att vara på sin vakt.

18.55, ungefär passerar den tredje båten startbojen, First 31.7 Scilla med Olle Björkvall. Första benet är i princip läns och de väljer att starta med vinden in från styrbord medan vi övriga startade med babordsvind. Jag tror de får lite längre väg där.

Första riktiga rundningen är den ökända ön Doftskär. Där är det alltid utbredd vindskugga bakom ön, speciellt på våren. På Albin 78an väljer gubbarna Lindmark och Lundén att gippa och gå en bit ut bakom ön, vilket naturligtvis är riktigt.

Här missar vi nog lite. Jag försöker vara safe genom att ta ner spinnakern innan gippen, men vi hamnar för nära ön i lä, och guppar fram i låg fart innan vi kommer ut i den riktiga vinden igen. Vi har seglat här i 45 år…att vi inte lär oss att det är livsfarligt att gå för nära bakom Doftskär….

När vi väl kommer ut i vinden får vi riktigt bra gång på båten. En öppen bidevindsbog med runt sex sju sekundmeters vind. Inte optimalt Express-vind, men med focken skotad i relingen och lös stor känns det riktigt bra. Jag tycker vi knaprar in ordentligt på gubbarna framför.

Vi passerar Svarthälls fyr och det blir riktig kryss. Men vägvalet är tråkigt, och alla tre båtar går i princip samma väg. Vi har bra höjd med de 27 år gamla seglen. Håller faktiskt bättre höjd än Albin 78an, och Hasse Lundén som styr där är känd för att gå högt.
På väg in i ”sundet” mellan Hållvastö och Koholmarna lättar vinden, och det känns som att vi får mer motvrid än den framförvarande Albin 78an. Det är med nöd och näppe vi tar oss för med de luriga stenarna utanför Koholmarna. Kanske skulle vi gjort ett slag, men då var ju risken för sämre vind närmare Hållvastö. Här kändes det som vi tappade mot gubbarna framför. Jag hade svårare att få fason på focken när vinden lättade ur.

Väl ute på Fågelöfjörden och målrakan blev det lite starkare vind igen och jag tyckte vi kunde hålla höjden bättre. Men 79-åringarna i Albin 78an blev för svåra denna gång och tar hem segern med drygt en minut.

Bakom oss jagar Firsten, som dock aldrig kommer riktigt nära denna kväll, utan blir slagen av oss med drygt tre minuter.

Det blev trots allt en ganska skön premiär. Kul segling i solsken och utan regn. Men lite kyligt. Men som besättning på en shorthanded-Express får man slita hela tiden, så det var inga problem att hålla värmen trots bara 8 grader i luften.

På Tango denna kväll, pappa och jag.

avlastare

Haveri

I stressen före start lyckades jag dock trampa sönder låshandtaget på avlastaren till spinnfallet. Skit! Men som tur är har vi ju en ”råtta” på masten där spinnfallet kan låsas. Och nu på morgonen har jag hittat reservdelar på en webb-butik för måttliga 179 kronor och fri frakt. Leverans på lördag, dock efter Notstickshällan Race. Så vi får hoppas att det inte blir kuling på lördag för då håller inte råttan fallet ;-)

På lördag är det som sagt dags för klubbens Notstickshällan Race, som seglas för 49:e gången. Startfälltet ser riktigt bra ut med dubbelt så många båtar som förra året, åtta. Och det går ju fortfarande att anmäla sig. (SailArena.se -> Notstickshällan race 2023)

Alla är anmälda som short hade, utom vi…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.