Gotland Runt 2021 | Lördag kväll

En dag som denna ska man ju vara ute på sjön, vilket många är efter som det är Gotland Runt, eller så håller man sig inne för att följa Gotland Runt ;-) Fem och en halv timmes live-sändning från tävlingen, då borde jag planerat bättre. Det blev ingen lunch för det fanns inget hemma i kylen, och jag kunde ju inte lämna datorn så länge det sändes live ;-)

Strålande sol och perfekta vindar, enligt mig. Man skulle ju ha varit med!

Starterna flöt på bra, med några få incidenter. I Shorthandedklassen skedde en krock mellan två båtar. Styrbord/babord, om det var den situationen jag såg. En helt ny Arcona 385 fick en båt i sidan och vad jag förstår fick det tejpas en del.

I starten för Shorthanded Mixed SM gjorde Team Mobline en superfin och lite fräck start genom att starta för babord och hinna gå framför alla styrbordsbåtar. De låg länge först i spåret efter det. Snyggt!

Sedan var det propagandasegling genom skärgården ut mot havet utanför Sandhamn. Den trånga Oxdjupspassagen ställer alltid till det en del. Vridande vindar och smalt. Här blev det lite undanvindssegling. I övrigt mest kryss genom skärgården.

Lite kul att se hur dålig framförhållning vissa har. Som sagt så blev det undanvind genom Oxdjupen, men många hade inte undanvindsseglen klara utan började koppla och dra skot medan de seglade genom och tiden gick.

Sedan blir jag lite förvånad över hur många som inte trimmar ut förseglet mot relingen när det öppnar från dikt bidevind. Till och med vissa som brukar vara i topp som hade försegelskot långt in på båten när de gick för öppen bog. Man måste jobba 100% från start till mål!

Just nu sitter jag och funderar på om VO70 I love Poland som är först i spåret ska hinna i mål i Sandhamn innan söndagens startande har passerat Sandhamn på väg ut? Om det blir raka spåret runt ”ön” så är polackerna i hamn till söndag middag.

På trackingen ligger I love Poland tvåa efter finska TP 52 Zero Emission, men då ska man tänka lite på att de långsammare båtarna ännu inte kommit ut på havet och fått upp farten. Team Pro4u ligger väldigt bra till som åtta då de just passerat Sandhamn.

I Classic-klassen har Gaia täten på trackingen, men även där en liten fördel just nu då de fått segla en del öppen vind över Kanholmsfjärden och motståndarna inte nått dit ännu.

I Shorthanded är det inte alls oväntat med J/111 Jolene i täten med Groovie och Arcona 385, men samma sak här. De snabba båtarna har seglat mer undanvind just nu än de långsammare. Scampin Calypso ligger bra med på plats ju, men å andra sidan kanske den inte trivs så bra på en halvvind ute på havet sedan i alla fall.

I Shorhanded Mixed är det så tight att det inte är värt att nämna så mycket. Alla är med, och det skuljer bara några minuter mellan första och sista båt.

Och samma sak i Multihull där alla båtar turas om att leda beroende på var de är på banan.

På söndagen startar SRS-båtarna, och sändningen på Youtube startar 10:30, och dagens sändning var riktigt bra så kolla om ni inte har nått viktigare för er. HÄR >>>

Väderprognosen tyder på något avtagande vindar under natten, och i huvudsak runt ost. Kanske lite mer mot vid längs östra Gotland, och senare på västsidan om Gotland ser det riktigt tunt ut.

För de som startar på söndagen väntas mer sydostligt än i dag och lite lättare.

Nedan följer några bilder jag fick från ©Marcus Sundberg

I_Love_poland

VO 70 – I Love Poland

 

varuna_6_1

Ker 56 – Varuna 6

 

Varuna_6_2

Ker 56 – Varuna 6

 

Cme

First 40 – C me

 

BlackPearl

FinnFlyer 36 – Black Pearl

 

gaia

Spirit 100 – Gaia

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.