Inför Gotland Runt 2021

Det blev ingen båt koll i går, och inför Gotland Runt-inläggen är lite sena. Jag blev nämligen helt sänkt av Covid-vaccinet jag tog i onsdags. 39 grader feber och helt borta. Nu är jag på banan igen även om promenaden till affären var jobbig.

Årets Gotland Runt ser ju lite annorlunda ut än tidigare. Starter både på lördag och söndag, färre deltagare och inte så mycket evenemang på land kring seglarna. Som jag förstått det blir det live-sändning från starterna på Facebook.

Vindarna verkar bli svaga, och variera en del. Vid start på lördag ser det ut att bli ostlig vind runt 4 m/s. På söndagen lite mer sydost. Vinden verkar hålla sig mest kring ost fram till tisdag då den vrider mot syd vilket innebär att de långsammare SRS-båtarna som inte nått Hoburgen får kryssa. Sedan blir det medvind hem igen, och som sagt vindstyrka på runt 4-5 m/s mest hela tiden.

173 båtar får jag det till på startlistorna just nu. Betydligt färre än de senaste åren. Naturligtvis beror det till stor del på ovissheten kring coronan.

Som vanligt tänkte jag utse några favoriter i de olika klasserna. Dock har jag inte hunnit uppdatera statistiken så mycket som jag brukar så det blir lite mer på känsla den här gången. Och vi tar klasserna i startordning.

ORCi startar klockan 11.00 på lördag, och klassen innehåller 32 båtar. Den största är VO70 I love Poland och den minsta Finn-Flyer 31 Amidala.

Favorit bör vara First 36.7 Team Pro4u som alltid är med i topp. Nyligen tog de hem finska mästerskapen. Tyska Ker 56 Varuna är en grymt snabb racer som också bör vara med i toppen, men kanske vill dessa snabba gennakerbåtar ha mer vind. Ice 52 Nirvana har toppat besättningen med Thomas Blixt och hans gamla gäng. Det kan vara en utmanare om pallplatserna liksom Ker 40 Elvis med Philip Engelbert.

Elliot 44 Matador med Jonas Grandér måste också nämnas i detta sammanhang, alltid högt upp i resultaten.

Och så ett par outsiders, västkustbåten First 40 Karrukera med Ola Sandell samt First 40.7 Naomi med Tobias Hemmingsson. Och det finns fler som kan dyka upp däruppe, jag skulle kunna räkna upp halva startfältet. Men Team Pro4u och Varuna är favoriter.

Flerskrovsbåtarna startar kl 11:20 och är bara fyra deltagare i år. Det verkar vara en tuff klass. 2019 kom bara en båt i mål och det var Bertil Clesson med Corsair 31 Jena. De vann även 2018 och jag utser därmed Jena till favorit i denna klass. Corsair 28 Chilla kan ju ha ett bra läge om vinden ökar på slutet så den lär vara ute längst på banan med sitt klart lägsta SRS i klassen.

Shorthanded är tredje klass iväg på lördag med starttid 11:40. Notera att det är två shorthandedklasser där den andra är Mixed och tävlar om SM.
I den här öppna shorthanded-klassen finns ett par favoriter, SunFast 3600 Groovie med Martin Dubois och Karl Ljungstedt placerar jag i topp. En båt så går utmärkt på lite öppna bogar, men som kryssar rätt bra också.

En annan som jag tror på är Pogo 8.50 Pogong med Per och Philip Svahn.

Noel Barkelius seglar helt nya Arcona 385 tillsammans med Gustav Löwing, vilket ska bli intressant. Arcona-båtar brukar gå fint, och jag gissar att kryssen genom skärgården ut mot Sandhamn bör passa den båten bra.

J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt kan nog också vara med där uppe och tampas om pallplatserna.
En som jag höll på att glömma är Fareast 31 R Kuaí med Per Svanberg och Lars Stendius, håll koll på den. En av de kortaste båtarna i klassen, men en av de snabbaste.

Shorthaded Mixed SM startar 12:00 och innehåller åtta båtar. Åtta skickliga och vana besättningar som slåss om mästerskaps-pokalerna. Favorit bör vara Beneteau Figaro 3 Tutalör som seglas av rutinerade Anna Drougge och Martin Angsell, men Figaro 3 vill ha undanvind, frisk vind och måttligt med kryss.

En annan favorit är västkustbåten Dominant 105 Lady Godiva med Anders Dahlsjö och Greta Hjelte Berndolf. Ska vi gissa att Lady Godiva går starkt ut till Sandhamn och att de sedan får se sig passerade av Tutalör på den långa halvvinden till Hoburgen.

En utmanare till dessa två skulle kunna vara Beneteau Figaro 2 Amazigh med Andreas Hamrin och Linéa Floser. De gick fantastiskt fint på första sträckan på 2star tidigare i år, men sedan tog det stopp.

Ytterligare en klass startar på lördagen och det är Classic-klassen, med de gamla klassiska träbåtarna. Nio båtar finns på listan vilket är en mer än 2019, men jag misstänker att det bara blir åtta till start då Spirit af Garm tappade masten i går, och det hinner de väl inte fixa till start.

100-fotaren Gaia ska segla riktigt dåligt om de inte ska vara först till målet i Sandhamn, men är de också en favorit att vinna i resultatlistan. Jag har inte så mycket koll på denna båt och besättning, men det kan nog vara värt att hålla koll på i alla fall.

Ballad är annars min favorit. Skärgårdskryssarna Beatrice Aurore och Britt-Marie bör väl kunna hänga ned bra genom skärgården om det blir kryss, och med lätta vindar kan det ju vara bra med en inte allt för tung båt.

Det var lördagens starter, när sedan starterna går på söndag har de första säkert hunnit till Hoburgen redan.

Söndagens starter består endast av tre SRS-klasser och vi börjar med de större båtarna i SRS A. 18 båtar, men jag har svårt att hitta några riktiga favoriter. Men J/111 C.A.G. med Anders Frisk sätter jag till slut upp som favorit i klassen. Och kanske kan Tyska Pirahna, även det en J/111 vara med där uppe.
VO 70 Green Dragon lär ju vara först i mål men jag tror inte de kommer att vinna. Har ju ingen koll vilka som seglar ombord.
Jag gamblar lite och tippar den nederländska IMX Nemo till en pallplats. IMX 40 Nemo är nog dessutom en före detta svensk båt..
Har man seglat hela vägen från Nederländerna för att deltaga på Gotland Runt så kanske man är en bra seglare också…

SRS B startar 11:20 på söndagen och innehåller hela 42 båtar. Det kan bli tajt på startlinjen och kryssen förbi Lidingö. Arcona 340 Tiki Minos med Johan Karlsson från Södertälje är min favorit i klassen. De är alltid högt upp och 2019 vann de klassen.
Bakom jagar ett gång Mumm 36 och där väljer jag Shogun med Kristoffer Straume som främsta utmanare.
Från Västerås kommer Dehler 36 Shakira med Christer Cederblad. Alltid med långt fram och så även i år.
Grand Soleil 37 Amarone med Jonas Wiström bör också nämnas i dessa sammanhang.

34 båtar startar i SRS C och stor favorit är One Off-båten Mithril med Rickard Isby. Båten går bra i alla väder och vindar och seglas alltid på topp.

Whitbread 30 Monday Never bör trivas i det lätta vädret och de seglade bra på 2star tidigare i våras. Perry Jönsson och hans besättning slåss nog om en pallplats.

J/92s JoJo med Johan Skåntorp bör också trivas i de förhållandevis lätta vindarna som väntas, och jag har ganska bra koll på denna båt så jag tippar att de är med i toppen när målet i Sandhamn närmar sig.

En Express, Falsat med Martin Rubing på startlinjen, och kryssen ut genom skärgården, om det nu blir kryss, bör ju passa den perfekt. Kanske blir det för mycket öppna bogar för att passa Expressen, men jag tror ändå att de är med högt upp i resultatlistan.

Sedan måste man nog hålla koll på den gamla C&C 35:an Necesse med Victor Karlstedt. Båten har vunnit för, men det var länge sedan nu. Men båten är renoverad och uppdaterad och seglas den väl så kan det räcka långt. Men jag tror inte de vinner.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Inför Gotland Runt 2021

  1. 2 juli, 2021 at 15:46

    Här sänds starten live: https://www.youtube.com/user/ksssfilmer/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.