Corona och kappsegling

Kappsegling måste ju vara en ganska bra sport så här i Corona-tider. Ingen publik att ta hänsyn till. Inga stora folksamlingar (på banan), och man rör på sig och får frisk luft. Smittspridningsrisken är ganska låg ute på tävlingsbanan, speciellt om man dessutom seglar shorthanded. Däremot kan ju kringaktiviteter ställa till problem för arrangörerna, i synnerhet vid större tävlingar.

Flera större tävlingar har ju redan börjat flytta på sig. Såg bland annat att Kieler Woche ska seglas i september, och norska Faerderseilasen är flyttad till 14 augusti. Risken finns ju att många vill flytta sina arrangemang till augusti-september. Då lär det bli trångt i kalendern.

Oxelösunds SS funderar just nu vad de ska göra med Raymarine2star, och tanken är just nu att racet ska köras, men med vissa förändringar.
Även arrangörerna av Kolfiberrodret hoppas kunna genomföra själva tävlingen, men kringarrangemangen ligger risigt till.

Lidingö Runt är väl optimalt. Inget gemensamt rorsmansmöte, ingen prisutdelning. Alla seglar direkt till start, seglar banan och seglar hem.
Gullviverallyt med över 100 båtar blir ju en helt annan tävling om man stryker alla kringarrangemang.

Arrangörerna kring Gotland Runt till exempel har nog en del att fundera på just nu. Där kan man nog inte vänta in i det sista med att göra ändringar eller ställa in. Här är det ju stora folksamlingar och många gäster från utlandet.

Som seglingsledare för diverse race här i Trosa Båtklubb har jag naturligtvis börjat fundera på olika lösningar. Notstickshällan Race ska seglas den 30 maj, och det är ju gott om tid till det datumet. Själva tävlingen brukar ju locka runt tio båtar vilket knappast är ett problem. Och vi har ju sedan tidigare gett seglare möjlighet att komma direkt till start då all info ska finnas på nätet. Och prisutdelning kan man ju i värsta fall ha någon dag i höst, kanske samtidigt som någon annan tävling.

Sörmlandsregattan ligger ytterligare ett par veckor fram, men jag är inte säker på att förutsättningarna har förbättrats till dess. Här har vi ju ett större deltagarantal att tänka på. Det är knappast lämpligt att ha en after sail för 50-60 pers, och frågan är om det blir någon Trosa Marknad.

Både Notstickshällan Race och Sörmlandsregattan är ganska behändiga arrangemang så vi kan vänta in i det sista med ändringar i upplägget, beroende på hur läget ser ut. Dock är det viktigt att tänka på att inbjudan till en tävling är en regel och kan inte ändras hur som helst, men den kan ändras.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.