Högvatten i Östersjön

Det är blött på varvsplanen på Trosa Båtklubb. I Östersjön råder just nu väldigt högt vattenstånd. I skrivande stund är det +53 cm vid Landsort. I princip har det varit så här hela januari månad, och i tre veckor har vattenståndet legat över +40 vid Landsort.

+35 cm brukar innebära att man måste ha stövlar för att ta sig in på TBK utan att bli blöt om fötterna. +50 som det varit i flera dagar nu innebär att saker och ting flyter omkring mellan båtarna.

Detta höga vattenstånd beror främst på lågtryck här och högryck söderut, och ihållande västvind på Nordsjön som pressar in vattnet genom Öresund.

Men det va länge sedan det var så högt vatten så långvarigt som nu. Visst har det varit högvatten tidigare, men ofta rör det sig om någon vecka sedan ”rinner” det ut igen genom sundet. Årshögsta vid Landsort är nu +59 cm, onsdag 22 jan kl. 13:00.

Januari 2017 var det som mest +74 cm. Då var det vadarstövlar som gällde på klubben.

 Vatten så långt man ser.

 

Mycket saker flyter omkring mellan båtarna, och är bra sittplatser för änderna.

På Tangos köl kan man se att vattnet för några dagar sedan var lite högre.

Kommande vecka ser fortsatt blöt ut. Prognosen talar om +60 cm på måndag. Mot nästa helg kan det börja sjunka lite. Ingen idé att börja slipa botten ännu. Våtslipa kanske ….

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.