Ny svensk bottenfärg

Optigrip, någon söm hört talas om denna färg? Jag hittade den på nätet av en ren slump när jag satt och surfade runt lite. Enligt hemsidan är det en ”miljövänligare bottenfärg” som ”verkligen fungerar”. Det låter ju bra.

Jag har sökt på nätet efter mer information, men inte hittat ett enda ord, förutom på leverantörens egen sida. Jag har även haft lite kontakt med leverantören. Vad jag förstår är det en hård färg, och den ska gå att måla även vid lägre temperaturer.

Eftersom vi har en färg (LeFant Nautica Copper) på Tango som nu utgår måste vi hitta något annat att måla med. Många av de färger som finns kräver ju i princip ”sommartemperatur” för att kunna målas. Och en mjuk färg vägrar jag att ha av flera anledningar.

Jag har funderingar på att testa denna färg, på en del av botten för att se hur den funkar.

VC 17 är väl annars den bästa färgen att hantera och kappsegla med. Men den är ju som bekant inte tillåten här, och då tänker jag inte heller använda den.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

6 comments for “Ny svensk bottenfärg

 1. Erik Barkefors
  14 december, 2018 at 17:56

  Optigrip överdriver lite på sin hemsida med att andra bottenfärger har upp till 80% koppar. Ingen av de självpolerande har högre kopparhalt än 9% och de två hårda som finns för ostkusten ligger på 11,5-13,0%.

  Optigrip finns inte med på Kemikalieinspektionens lista över godkända färger på ostkusten!

  https://www.kemi.se/global/bekampningsmedel/biocidprodukter/batbottenfarger/batbottenfarger-for-ostkusten.pdf

  Jag gick över från Lefant Nautica till International Trilux och tycker den fungerar lite bättre än Lenfant. Trilux är aningen hårdare så den blöder mindre vid tvätt/polering. Trilux nuvarande godkännande är två somrar till.

  • 15 december, 2018 at 13:00

   Det är fler färger som inte finns med på KemI’s lista. Men jag antar att det bara är färger som innehåller biocider som måste vara med. Optigrip kanske inte innehåller sådant. Har inte läst igenom databladet.

   Hade du LeFant Nautica? Va det inte LeFant TigerCoat du hade tidigare?

   • Erik Barkefors
    15 december, 2018 at 14:08

    Jag målade först kölen med Lefant epoxy som var mycket lättjobbad och fanns i två färger så det var lätt att se att varje lager täckte. Bottenfärg då var Lefant Nautica. Senare slipade jag skrovet och la på Tiger Coat men hade kvar epoxy+bottenfärg på kölen. Tiger Coaten fick jag slipa bort (det som satt kvar…) och då bytte jag även bottenfärg till International Trilux för både köl och botten.

 2. Erik
  2 april, 2019 at 15:47

  Skulle vara kul att höra om någon provat optigrip. Helst på västkusten. Man kanske skulle beställa en burk och måla nån planka som får hänga ner i vattnet under sommaren.

 3. Josef Hederström
  21 januari, 2021 at 20:09

  Nå, har du hittat någon mer information om detta? Jag är sugen på att testa, men finns ju inte ett enda test eller användare.

  • 22 januari, 2021 at 15:44

   Nä, jag har väl inte letat så aktivt heller nu. Allt jag hittar när jag söker är i stort sett deras hemsida, och har inte hört nån som testat färgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.