Vinterförvara båten med mast på

Trosa Båtklubb har vi hittills inte tillåtits att vinterförvara våra segelbåtar med mast på. Men till senaste årsmötet dök det upp en motion om att styrelsen skulle utreda just denna fråga.
Själv är jag inte så angelägen om att kunna ha masten på under vinterförvaringen. Det är ju bra att ta ner masten nån gång för att kolla över fall och annan utrustning, och varför inte passa på när båten då ska stå på land ett tag?

På TrosaVarvet, närmaste grannar till TBK förvaras båtar på land med mast på. Lika på Baltic varv på andra sidan hamnen.

Högvatten i Trosa

Så här kan det ofta se ut på TBK under vintern.

Till saken hör att markförhållandena på Trosa Båtklubb är ganska usla. Sjöbotten påfyllt med diverse fyllningsmassor. Det har ju hänt mer än en gång att en tyngre kran, truck eller lastbil kört fast när de sjunkit ner i marken.
Hamnplanen ligger också väldigt lågt, cirka 25 cm över normalvvatennivån vilket betyder att det ofta är vatten på området. Vatten som rör sig och drar med sig markmaterial.

Klubbområdet är också ganska utsatt för vindar från väst och sydväst.

Jag läste nån artikel på nätet där rigg-gurun Sten ”Knotan” Tellander uttalade sig om vinterförvaring med mast, och det är inget han skulle rekommendera.

Det blir ju också betydligt större påfrestningar på rigg och skrov när båten står på land än när den ligger i vattnet och kan röra på sig. Det gäller ju att palla upp båten stadigt, och helst ta bort allt löst i riggen som segel, bom och fall.

Ja, vi får väl se vad som beslutas i TBK under kommande år.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Vinterförvara båten med mast på

 1. Erik Barkefors
  14 december, 2017 at 12:30

  Jag förstår om det känns frestande att behålla masten på för de med stora båtar men jag tycker som du att det är ett bra tillfälle att kolla riggen. Dessutom så drar jag ur alla linor och kör i tvättmaskin innan de stuvas undan. Även där hinner jag förhoppningsvis se slitage som kanske är gömt i masten när masten står upp.
  När det gäller er uppläggningsplats så skulle jag aldrig våga ha en stor båt med mast uppe stående där med tanken på markens bärighet.

 2. Erik Barkefors
  14 december, 2017 at 19:46

  Dags att kolla till båten nu Niklas…

  VARNING KLASS 1 HÖGT VATTENSTÅND
  Norra Östersjön
  Vattenståndet stiger och når fredag förmiddag kortvarigt ca 65 cm över medelvattenståndet. Fredag eftermiddag åter sjunkande.

  Utfärdad: idag klockan 08:34
  Ändrad: idag klockan 19:28

 3. Peter Kubulnieks
  17 december, 2017 at 10:01

  Svaret borde då vara enkelt.
  I båtklubben mastar man av, men vill man förvara båten med masten på så finns ju varven att lägga upp sin båt på.

  Vi har en liknande frågeställning om el på bryggorna i vår båtklubb, vi har väldigt klen matning till hamnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *