Tango tvåa, och Funny vann igen

I strålande sommarväder seglades på lördagen det 44:e Notstickshällan Race utanför Trosa. 10 båtar från fem klubbar hade samlats för att göra upp om den åtråvärda pokalen.
Det blev en otrolig skön, men stundtals knepig segling. Vinden varierade en hel del i styrka och det gällde att ha lite flyt. Vindriktningen var däremot hyggligt stabil kring nordost.
På morgonen rapporterade Landsort en medelvind på 12 m/s, och jag var lite orolig. Ingen Express-vind direkt. Men väl ute i skärgården var det betydligt svagare vind, mellan 2 till 5 m/s. Den nordostliga vinden gjorde också att det i stort sett blev en kryss-läns-bana, med några korta halvvindar. De flesta seglarna verkade vara nöjda med det.

På Tango seglade idag min bror Jesper som rorsman och unge Linus Kristiansson seglade med oss för första gången, men knappast sista. Min pappa, Jim fick hålla sig hemma och kurera sig efter en operation. Men han är nog snart tillbaks i båten igen.

Axile_notan17

X-332 Axile med Harald Axling Foto: Niklas Q

Tack vare vindriktningen blev det en perfekt kryss-start, där jag fick höra från funktionärerna efter seglingen att det var en mycket bra och samlad start. Lite tajt kring startbåten dock, där en båt valde att gå utanför och vända.
En riktig kryss följde ut mot Doftskärshällarna. Ett perfekt Express-ben. Funny, Dehler 29 med Christer Björk och Åke Wikström trivdes uppenbarligen också bra här då de drog iväg oroande snabbt i början. Vid passeringen av Doftskärshällarna var de först, före Harald Axling med en X-332.
Vi hade efter några lyckade vägval god kontakt med de större båtarna efter kryssen.
Nere vid Svarthälls Fyr hade flera valt att sätta spinnaker redan innan rundning. Vi hade dock gått rakt mot fyren och planerade att sätta just vid passeringen för att sedan gippa efter ett tag. Men ibland ändras planerna snabbt. Vi såg hur tätbåtarna, som gått förbi fyren, tappade fart och vinden avtog. Vi tog ett supersnabbt beslut att göra en rundning med både gipp och hissning runt fyren. Inte alltid så enkelt med en icke samtrimmad besättning. Men i den lätta vinden kunde ju inte så mycket hända. Det gick vägen, hyggligt. Men framför allt hade vi ju drag i seglen medan de som hamnade en bit söderut mest låg och guppade ett tag.

Efter spinnakerbogen var vi åter inne på Fågelöfjärden där allt börjat en timme tidigare. Banan varvade inne vid start och sedan ut i skärgården igen. Dehler 29 Funny, X-332 Axile och Dehler 34 Funny Too var en liten bit före, men så trasslade det för de rutinerade paret Anders Mathson och Niklas Svensson på Funny Too. Spinnakerfallet satt fast när spinnakern skulle ned. Och strul med bara två mans besättning kan vara tidsödande. De tappade ungefär fem minuter på insidenten och blev passerade av många jagande båtar.

På kryssen bort mot Doftskär verkade vinden mojna igen. Här varierade vinden en hel del och med lite flyt och skicklighet kunde man kapa mycket tid. Sedan blåste det till ordentligt uppe vid rundningen av Doftskär. Där kändes det som tätbåtarna drog iväg ordentligt igen. Dehler 29 Funny såg ut att gå mot en klar seger.
Vi satte åter spinnaker, men nu strax före Svarthälls fyr. Och det blev nu en vanlig gipp vid fyren. Efter fyren avtog vinden åter och det blev riktigt tunt ett tag. Vinden blev också mer ostligt och vi fick gippa och skära en del för att hålla vinden i seglen.

Vi passerade Lindholmarna och tog sikte på målet inne på Fågelöfjärden. Facil 35 Hambo hade just tagit sig förbi oss och Dehler 29 Gryffindor som vi tampats med hela banan låg strax före oss. De lyckades dock knipa en vind som vi aldrig såg till. Bara på en distans lyckades Gryffindor dra ifrån oss med fem minuter på seglad tid. Och Facilen gick ifrån tre minuter. Det kändes som en evighet de sista hundra metrarna upp mot bojen.

Christer Björk med Dehler 29 Funny tog segern med drygt tre minuters marginal. Inte helt oväntat. Björk vann även förra året och sällar sig nu till den skara som vunnit mer än en gång.
Vi med Tango knep andraplatsen. Det var dock mindre än en minut bak till Dehler 29 Gryffindor med Anders Karlsson. Facil 35 Hambo med Nisse Nyström var i sin tur bara en minut bakom Dehlern.

notan17

Andrapristagare. Linus Kristiansson, Jag och Jesper Qvarnström. I bakgrunden TBKs ordförande Roger Ekdahl, och även pappa fick vara med på bilden sittande till vänster. Foto: Michelle Qvarnström

På Tango är vi väldigt nöjda med andraplatsen. Båten kändes bra och större delen av tävlingen hade vi vindarna med oss, även om det på slutet kändes som att det blåste överallt utom på oss.

Tyvärr var ju inte pappa med idag. Men förhoppningsvis är han snart ombord igen. Kanske redan till Sörmlandsregattan. Och pappa får nog ta åt sig en del av äran i dagens pokal också.

Resultat >>>

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.