• X-35-VM | Finsk dubbelseger

VM för X-35 har avgjorts i Köpenhamn, Danmark. 15 båtar från fem nationer gjorde upp om mästerskapsmedaljerna.
Regattan inleddes med en blåsig dag där det gällde att hålla koll på tamparna. En och annan incident skedda, bland annat fick Valdemarsvik en ordentlig ”kines-gipp” med ett antal blöta gubbar som följd.

Vindarna avtog till de följande dagarna och vid något tillfälle var det till och med vindstilla och arrangörerna fick skjuta upp vissa starter. Varierat väder med andra ord.

De två finska Audi-sponsrade båtarna dominerade tillsammans med svenska Team Nautiska med Douglas Eklund och match racing-esset Björn Hansen. Dessa tre tog hand om samtliga delsegrar och större delen av pallplatserna.
Finnarna tog hand om både guld och silver, medan Nautiska fick nöja sig med bronsmedaljen.

Bakom var det en tät kamp om fjärdeplatsen där bland annat Valdemarsvik i allra högsta grad var inblandade.
Valdemarsvik med Claes Falk hade en tung första dag i det blåsiga vädret. De seglade sedan upp sig, och inför sista dagen låg de på fjärde plats. Men avslutingen kunde varit bättre och Valdemarsvik slutade sexa, platsen före svenska mästarna Xit med Robin Törnqvist.

Resultat finns här >>>

Jag kan dock inte låta bli att fundera på detta med mästerskap i kölbåtsklasser som denna. Tävlingen är ett VM på pappret, men på deltagarlistan deltar båtar från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Dessutom en tysk båt som körde en segling. Antagligen lyckades man få den båten att starta ett race för att få fem nationer på listan. Antar att det är nån gräns för att det ska få kallas VM. Tysken seglade sedan familje-klassen på X-yachts Gold Cup. Tävlingen var ju mer ett Nordiskt Mästerskap än ett VM. Men så blir det med den här typen av klasser. Deltagarna brukar bestå av de som inte har så långt att transportera sig. Men det är i alla fall 120 personer som kan komma hem och säga att de deltagit på VM…

Mer från X-yachts Gold Cup inkl. bilder >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “• X-35-VM | Finsk dubbelseger

 1. Henrik Hydén
  19 juli, 2015 at 14:12

  Det jag direkt reagerade på var att det bara var en enda dansk båt på ett VM som går i Danmark med en båt ritad och byggd i samma land. Men heja heja svensk-båtarna :)

  • 20 juli, 2015 at 20:45

   Jovisst är det konstigt, bara en Dansk båt på ett X-båts VM i Danmark. Har X-35 klassen dött i Danmark?
   Kanske mer affärsmässigt intressant för Jeppesen o Co. att segla/pusha båtar som ligger i produktion?
   Stefan K

 2. Jonas
  26 augusti, 2015 at 17:16

  Lite sen till festen här, men tänkte ändå kommentera ur ett deltagarperspektiv.
  Visst är det tråkigt att inte fler båtar kom. Jag tror vi saknade 2 svenska båtar som ligger i Öresund liksom några danska. Självklart är det tråkigt att det inte går att locka de lokala båtarna.
  Sedan gick Copa del Ray 2 veckor senare med 11 båtar, varav en med svensk besättning. Tråkigt att inte fler av seglarna från Medelhavet kom till VM men inte många nordiska var ju på ”deras” stora regatta heller.
  Däremot är jag extremt imponerad av Shadofax från Trondheim, lite drygt 700 distans enkel resa!

  Men kalla det VM? Nja, jag håller med. Reglerna är ju lika de för SM, klassen har ”2 försök” på sig men jag tror tyvärr att det här var nr 2. I fortsättningen får vi väl kalla det något annat när vi samlar internationella fält med X-35or, vi kommer säkert ha lika kul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.