• Inför ÅFOR | SRS DH

Nu är det tisdag och fem dagar kvar till start för ÅF Offshore Race. I min genomgång inför tävlingen tänkte jag nu ta mig ann doublehanded-klassern, eller klasserna kanske. Det har ju fortfarande inte dykt upp någon klassindelning. Om det nu blir någon ytterligare delning av de olika klasserna. SRS Doublehanded innnehåller för tillfället 19 båtar och hur som helst så blir det inte mer än två klasser här. ”Enkelt” att plocka ut några favoriter.

Här saknas många av de som brukar segla doublehanded-tävlingar. Det är ju ett dilemma på en ”vanlig” tävling med doublehand-klass. Många väljer ju de ordinarie klasserna med ”full crew” av olika anledningar. Kanske för att få med fler att dela kostnaden på. Kanske för att det faktiskt är rätt jobbigt att segla doublehanded, eller kanske bara för att man vill ha större chans att placera sig i topp.
Nu tyder inte vindprognoserna på speciellt hårda vindar, men det tar på krafterna ändå att kappsegla på två personers besättning. Det kräver en del planering av seglandet.

Dehler 29 Citrus

Bland de mindre båtarna finns Dehler 29 Citrus med Per Ovrén och Viktor Planting Bergloo. De har hängt med bra på Seapilot 2star och bör göra det även här. Dehler 29 är ju en bra allroudbåt, men denna har grund köl vilket kanske är en nackdel i lite tuffare väder. Men det ser ju ut att bli lätta vindar.

Oskarhamnsseglarna Sandor Moldovan och Darius Trakanavicius med Dominant 95 Eländet visade ju förra året både på Seapilot och på ÅF att de är snabba. På ÅF vann de sin klass med god marginal, så räkna med att Eländet hänger med.

Störst favorit utser jag Västeråsbåten Mithril till. Henrik Borg brukar alltid ligga med i toppen och för två år sedan blev det en tredjeplats. I år har Henrik med sig den minst sagt rutinerade Anna Drougge ombord, och hon har ju seglat några sjömil genom åren.

Bland de större båtarna finns det också några stycken som man bör hålla koll på. Främst är det Dehler 39 Ithaka med Jan Orest och Thor Assarson. Orest är en rutinerad seglare med många goda resultat genom åren. Och båten är snabb och rätt allround.

Arcona 400 Liv med Fredrik och Axel Rydin kan säkert också hänga med bra. Liv slutade trea i sin startgrupp på vårens Seapilot 2star.

Vallicelli 42 She Devil

Bland de större båtarna bör man nog också ha koll på Valliceli 42 She Devil med Thommy Sundström och Jonas Stenbäck. Båten lär gå fint i lite lättare vindar, och Sundström/Stenbäck har seglat tillsammans mycket och känner varandra väl. Sundström har dessutom totalsegrat en gång i tiden. 2003 var det som han seglade båten Herr Gårman, en Sun Fast 43.

Om det blir en klass av shorthanded-båtarna så är mitt topp-tre-tips följande:
Mithril/One Off – Eländet/Dominant 95 – Citrus/Dehler 29.

Blir det två klasser så lär alla tre hamna i den ”lilla” klassen och då är förståss Ithaka, Liv och She Devil favoriter i den ”stora” klassen.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.