• Inga priser efter Sörmlandscupen

Jolleseglarnas Sörmlandscup avslutades förra helgen efter tävlingar i Örebro. Fem regattor har under året seglats i Sörmland och på närliggande orter. Många seglare och föräldrar hade väntat sig en prisutdelning när cupen var sluförd. Så blev det inte i år. Jag var själv inte på plats och vet inte hur snacket gick. Däremot nåddes jag av information hem via seglare och föräldrar som hade hört att Sörmlandscupen inte existerade.
Efter att jag varit i kontakt med Sörmlands Sailcoach Patrik Björklund får jag dock reda på att cupen visst existerar men att han tillsammans med Örebros Sailcoach beslutat i våras att några priser inte skulle delas ut. Informationen nådde dock varken mig eller många seglare och föräldrar. Björklund tar dock på sig infomissen.

Orsaken till att de beslutat om att inte dela ut priser är att SC ska vara ett välkomnande arrangemang som premierar utveckling. Det ska vara enkelt för arrangörer och alla seglare ska känna sig välkomna, även de nya seglarna.
Barn som utvecklas olika ska kunna byta klass och känna sig för och sedan även kunna byta tillbaks om det känns rätt. Ungefär så förklarade Patrik för mig.

RF har dessutom under säsongen beslutat om nya anvisningar för barn & ungdomsidrott (PDF) där man bland annat kan läsa följande:
• Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på lärande och långsiktig utveckling
• Tävlingar ska utformas så att alla deltagare får delta så mycket som möjligt i den enskilda tävlingen
• Tävlingssystem, tävlingsformer och tävlingsregler för barn ska ta hänsyn till barnens utvecklingsnivå
• ”Rankinglista ska inte förekomma för barn”

Svenska Seglarförbundet håller nu på att tolka dessa anvisningar för att bedömma hur barn- och ungdomssegling kommer att påverkas. Kanske blir det åldersgräns optimisternas kvalseglingar?

Jag har själv för flera år sedan haft tankar om att de gröna optimisterna inte ska räknas samman alls i nån Sörmlandscup. Men jag har aldrig föreslagit det för SDSF efter som jag trott att ingen skulle gå med på det.
Som det är nu följs ju inte riktlinjerna med färgpyramiden. Grön grupp är ju för de orutinerade och nya seglarna. När man sedan fått lite rutin ska man byta klass. Många väljer dock att segla vidare i den gröna gruppen, i alla fall säsongen ut, efter som de har en placering att försvara.

Däremot tycker jag gott man kan ha en serie och priser för övriga klasser. Nuvarande poängberäkning som används i Sörmlandscupen är ju ganska snällt. Det premierar deltagande framför segrar, och i princip så kommer ju ingen sist då de som bara seglat en regatta inte får sina poäng registrerade och därmed inte heller nån placering, bara en notis att de deltagit.

Man ska vara försiktig med barn och tävlande. Jag har sett en del skrämmande exempel genom mina år som tränare och ledare i ungdomssektionen. Barn som gråtit i sina jollar medan föräldrarna gapar om att ”du måste seglar för jag har lagt ner flera tusen på det här”…typ. Det ska inte vara föräldrarnas vilja som bestämmer om ett barn/ungdom ska tävla/träna, men så är det i många fall.

Hur Sörmlandscupen ser ut nästa år återstår att se. Men jag vet att Sailcoachen har planer för en arbetsgrupp som ska diskutera detta. Jag antar att det finns anledning att återkomma till detta under hösten/vintern.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.