• Inför Arkö Runt 2014

Nedräkningen har börjat inför årets Arkö Runt. I morgon fredag kör vi ner båten till Oxelösund samt borstar av botten. Att få den lyft nånstans till ett rimligt pris verkar svårt och det har jag gett upp nu. Det kändes inte som det var nått större fel på botten i lördags på Askö Runt.
Till helgens race kör vi köns-jämlik besättning. Pappa och jag förståss samt två kvinnliga seglare, Martina Thorn och Eva Simonsson. Båda är vana seglare. Martina med en hel del jollebakgrund från OxSS där hon bland annat seglat E-jolle. Eva har seglat med oss tidigare vid flera tillfällen, bland annat på just Arkö Runt. Kanske kan vi kapa åt oss priset i kategorin bästa båt med minst 50% tjejer ombord. :-)

Det finns även denna helg risk för regn, och vindprognoserna tyder på svaga eller måttliga sydvästvindar. Vindarna låter bra, bara vi får ordentligt med kryss, och helst läns också.

59 båtar är anmälda just nu och jag tänkte här göra en liten genomgång av startgrupperna och nominera några förhandsfavoriter.

Startgrupp 1:
Här finns 15 båtar upp till SRS 1,082. Jag saknar trosabåten Susanna, Albin 78 med Jan Lindmark. I måndags träffade jag Hasse Lundén som är Jannes ständige följeslagare. Enligt Hasse skulle det segla Arkö, så antingen har de försvunnit i startlistan, eller så har de lämnat återbud. Om de nu är med så tillhör de förståss en av favoriterna i klassen, inte toppfavorit dock.
Team Lövgren som brukar bestå av Micke Lövgren och hans fru har en åttonde plats totalt som sämsta resultat sedan 2008. Ganska imponerande. Team Lövgren är förståss en het vinnarkandidat, även totalt. En liten 606 är förståss en bra båt att ha när man ska tråkla sig igenom trånga passager.
En H-båt special är min andra toppkandidat i den här klassen. Ola Lindén samt Mattias Gustavsson seglar den. Mattias seglade förra året med ett gäng ungdomar i en Fore och slutade tvåa totalt. Antar att nån av deras söner är med ombord på H-båten. Lätta vindar är inte H-båtens styrka, men killarna är mycket skickliga seglare.
Om det är nån mer som ska blanda sig i täten så kan det vara Håkan Karlsson med sin 606, eller möjligen Fenixen Armelle med Conny Wallin.

Startgrupp 2:
Här ser det tufft ut. Det gäller att vi har lite flyt om vi ska vara med i toppen på denna klass. Svenska Mästaren i Rival 22, dubble Arkö Runt-vinnaren Anders Román med sin NF Jenny, förra årets totalsegrare Inferno 29:an Länsförsäkringar och inte minst Johan Kindeborg med sin Banner 33 RC som han lyckats sänka SRS-talet på till 1,131. Ytterligare två Rivaler finns med i klassen. Dessa är inte helt ofarliga, men de hamnar lite lägre på min ranking än SM-vinnaren Per Sandberg. På Habanera med Anders Gryme seglar föresten Trosa-seglaren Helene Kristiansson, en gång i tiden totalvinnare på Arkö Runt. 2001 närmare bestämt.

Startgrupp 3:
Här ser det inte lika hett ut. Visserligen finns en och annan båt som jag inte känner till, men lika hett som i klass två blir det aldrig. Södertäljebåten Hambo med rutinerade Nisse Nyström håller jag som favorit i gruppen. Blir det lite drag på vinden kan säkert A22an Cassandra med Rickard Jacobsson placera sig. Burt Adolfson med sin Nordship 360 Vojaganta är också en möjlig prisplatskandidat liksom Linda Kowallek med en M30.

Startgrupp 4:
Här finns det fler heta båtar. IMX 40 FoXy Lady med Rickard Bergqvist är min favorit här. Det finns dock gott om utmanare. Ytterligare en södertäljebåt finns med, och bör räknas med. Compis 363 Daiquiri med Gunnar Frostell. De brukar ofta hålla sig väl framme och jag tror Daiquiri tar en pallplats här.
Tre X-332or finns med. Två av dessa känner jag väl till och båda har goda möjligheter till pallplatser. Den tredje, Alannah, känner jag inte alls till. Men har man en X-332 brukar man kunna segla så se upp för den.
Dehler 34 Doris med Stefan Kindeborg brukar trivas bra på Arkö runt. Totaltrea förra året liksom 2011. Precis som startgrupp två finns här många heta båtar som slåss om de tre pallplatserna.
Blir det lätta vindar finns det en båt till att hålla ögonen på. En X-99. Anders Svensson, som tidigare seglade Express kommer nu till start med en X-99. Anders är en bra seglare och X-99 är en kvick båt som trivs fint i lätta växlande vindar.

En sak att notera är att tiden mellan starterna i år är 30 minuter. Det gör förståss att de mindre båtarna har god chans att bli först i mål, speciellt vid lite hårdare vindar. Det blir inte heller lika trångt runt Arkö, vilket förståss både har sina för- och nackdelar. Det är en upplevelse med alla båtar samlade i Arkösund, speciellt vid spinnakerbog.
I de flesta vindar ska den stora First 45:an hinna först i mål, men vid vindar över sju meter ska enligt mina beräkningar vara Omegan i startgrupp två som ska vara först i mål, teoretiskt alltså. Tror dock det blir en Rival först i mål om det blåser bra. Prognoserna talar dock om lätta vindar.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “• Inför Arkö Runt 2014

  1. 22 augusti, 2014 at 07:50

    61 anmälda!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.