• Inför Askö Runt

På lördag är det dags för Askö Runt. Det var ett antal år sedan jag själv seglade tävlingen, men nu är det dags. Väderprognoserna varierar från dag till dag, och mellan de olika prognosföretagen. Svaga till måttliga vindar verkar det bli. Riktningen varierar dock, och vill det sig illa, för arrangören, kan det bli nordligt som vrider till syd. Vilket håll kör man banan åt då? Med en Express har jag dock inget mot om det blir ett och annat kryss-slag inne i Bokösund.

16 båtar är föranmälda. Åtta i vardera startgrupp. Men det lär dyka upp några till ute på Fifång. Efteranmälan kan göras fram till registreringen och det brukar vara ganska många. Kan det bli över 20 båtar tycker jag det är bra. Alla tävlingar som ingår i Sörmlandskustens SRS-cup har hittills ökat sina anmälningar jämfört med förra året, och så även Askö Runt som förra året hade fem anmälda när ordinarie tid gick ut.

Tango har inte kappseglat sedan Nyköpingstävlingen Örsbaken double handed i slutet på maj. Förhoppningsvis är det inte allt för mycket snäckor på botten. Jag har borstat ungefär en gång i veckan under sommaren. Det är dock svårt att se hur det ser ut. Och att ta upp båten någonstans verkar helt omöjligt. På klubben byggs det ju om. Finessa kan knappast ta upp en segelbåt på sin ramp och Trosa Marin ska enligt prislistan ha drygt 1500!!! för ett lyft. Jag får nog lita till min Scrubbis-borste.

Favoriterna till segern är många och inte minst i den lilla klassen lär det bli en tuff kamp. Tango får slåss mot Janne Lindmark och Hasse Lundén  med sin snabba Albin 78. Nyköpingsseglaren Anders Román med en snabb NF har totalsegrat i Arkö Runt två gånger och även en gång på Lidingö Runt. Nyblivne svenska mästaren i Rival 22 Per Sandberg lär vara med i täten. Och Comfort 30 med Anders Karlsson bör man nog räkna med också.

I stora klassen är det främst Calle Marnell med den gamla Norlin-entonnaren IT Advisor som är favorit. Bakom jagar Johan Karlsson med Arcona 340 Tini Mikos.

Tävlingen ingår ju i Sörmlandskustens SRS-cup, och ettan, tvåan och trean i cupen är anmäld. Fyra resultat får räknas i cupen med ett litet tillägg. Max tre av de fyra resultaten får vara från samma ”område”. Utförliga regler finns här >>>

På Tango seglar förutom jag och pappa även unge Felix Brodin. Felix har kappseglat jolle under ett antal år och är även jolletränare i KSSS.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.