• Seapilot 2star | Startgrupp 7

Så har i kommit till sista startgruppen, grupp sju. 14 deltagare med en rookie. Rookien är First 45 Panique med Lennart Segerberg och Jan Åhman. Det är dock ingen båt jag har tagit med i toppen på min rankinglista. De vann visserligen Arkö Runt för ett par år sedan, men då var de också den enda båt som kom i mål innan maxtiden rann ut. Både Segerberg och Åhman har ett förflutet som Expresseglare för några år sedan då det i Norrköpingstrakten vimlade av aktiva Expresser.

Aspect 40:orna är ju båtar som alltid håller sig högt upp i resultaten. Respect, från Nävekvarn med Håkan Karlsson och Rickard Mellander är en av dessa lätta snabba båtar. Respect har en etta och en tvåa från tidigare år, men jag har en känsla av att konkurrensen har skärps på senare år. Respect är med och slåss om en pallplats, men då måste de segla fort till Visby.

Zelma är en av tre Arcona 430 i årets race. Johan Zellman och Bertil Janmark har rutin på detta med fem starter. En seger, en tvåa och en trea. De tre Arcona 430 är med SRS-talet väldigt jämna, men jag har en känsla av att Zelma är det klart bästa teamet av dessa. Pallplats och segerchansen är god. Den långa kryssen på sista benet borde passa bra.

Dehler 41 4tyOne med Magnus Thorson och Anders Lewander är också en het båt i klassen. Lewander är ju en rutinerad seglare med bland annat några sträckor Volvo Ocean Race bakom sig. Lewander segelmakare på North Sails. Två tredjeplatser tidigare samt även trea på ÅF Offshore Race 2013. 4tyOne är förståss en kandidat för segern i gruppen.

Aspect 40 Styv med Kalle Hultman och Johan Grevald håller jag ett extra öga på. Sörmländsk båt, tävlandes för Oaxens BK, och jag har ju seglat med dem på en onsdagssegling. Och sedan så bor ju Johan i här i Trosa. Men jag tror inte de når pallen, även om de troligen håller till långt fram i början av racet.

Pac-Man, B&R 38 med Jimmy Hellberg måste nog ses som favorit i klassen. Med de hårda undanvindarna i början på racet lär Pac-Man forsa fram ordentligt. Men det gäller att ha försprång inför en eventuellt kommande kryss på sista benet. Järfällaseglaren har ju två pallplatser sedan tidigare och en tvåa på ÅF Offshore Race förra året då de även vann Hyundai Cup i Nynäshamn.

Martin Angsell och Anna Drougge har seglat olika båtar varje år, nästan. Aspect 40 Effect har de tävlat med förr, men då blev det bara en sjundeplats. Med deras rutin och erfarenhet måste de räknas med som en av favoriterna i gruppen, och båten är det inget fel på. Det lär gå undan på undanvindarna i början, men de måste ha ett försprång mot Zelma och 4tyOne inför tredje sträckan om de ska nå pallen tror jag.

Räkna inte heller bort Chazara och She Devil. Grupp sju håller jämn och hög standard där de flesta har chansen på en topplacering.

Mina tre favoriter i grupp sju blir dock: Pac-Man/B&R 38 – Effect/Aspect 40 – Zelma/Arcona 430


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.