• Seapilot 2star | Startgrupp 5

Så har vi kommit fram till grupp fem av sju i genomgången av årets deltagare i Seapilot 2star. Tävlingen startar ju på onsdag och starten direktsänds förståss på nätet. Många av seglarna har sedan flera dagar tillbaks studerat väderprognoser, så även jag. Från ikväll drar nordanvinden in över området och sommarvärmen försvinner, men lagom till tävlingen är över verkar värmen komma tillbaks.

Om vi då tar mina favoriter uppifrån på listan så börjar jag med Bråvikenbåten Joan, en J/105 med Joakim Langner och Rikard Wallin. De brukar vara med högt upp i listorna, etta 2011. Rutin finns ombord och Langner jobbar på SMHI så han lär väl ha koll på vindarna i alla fall. Kan tänka mig att J/105 går rätt bra på de flesta bogar, utom läns kanske, eftersom det är en gennakerbåt. Tuffa slörar borde vara fint. Men med nordvind ser det ut att bli mycket läns och kryss. Det finns ju andra båtar i klassen som jag tror kryssar utmärkt. Men chans på pallen har Joan.

Grand Soleil 37 Amarone Foto: Jim Qvarnström

Grand Soleil 37 Amarone är rookie i dessa sammanhang. Jonas Wiström och Björn Qvist är annars rutinerade havskappseglare med många varv runt Gotland bland annat. Wiström är ju också VD på företaget som är huvudsponsor till just den tävlingen som seglar runt Gotland, ÅF Offshore Race. Jag tror dock de får svårt att nå pallen, men de är med strax där bakom. GS 37 är väl annars en bra båt för nordvind?

På nästa rad finner vi den blå Arcona 370:an La Ganadora. Såg den för övrigt i lördags när de seglade er mot Oxelösund. Ni som följer min blogg har säkert läst ett tidigare inlägg om just La Ganadora. Johan och Susanna Kull har förståss siktet inställt på en topplacering. Tre gånger har båten deltagit i 2star-tävlingen och tre gånger har det blivit pallplats. Arconan trivs väl bra på kryss så nordvind på hela racet ser väl okej ut. Pallplats är tror jag på.

En som absolut tillhör favoriterna är First 36.7 Pro4u med Patrik Forsgren och Johan Gnosspelius. De placerar sig nästan alltid i topp och rutin finns det gott om. Trea på ORCi-EM förra året, vinst på Kieler Woche för ett par år sedan. Även trea på VM för ett par år sedan. Johan seglar även F18-kattamaran och de båda har husserat i Expressklassen för några år sedan där de dominerade under några år. Men på 2star har det än så länge bara blivit en pallplats på fem starter. Jag håller dock Forsgren/Gnosspelius som favorit i gruppen.

Och så får vi inte glömma 59-åringen Refanut. 19,22 meter lång och 34 ton tung. Ålder har uppenbarligen ingen betydelse i dessa sammanhang. Besättningen i form av Fredrik Wallenberg och Gustaf Dyrssen har gott om plats ombord i alla fall, och seglar relativt bekvämt. Lättvind borde inte vara den gamla damens starka sida. Men har man väl fått upp farten på 34 ton så stannar den ju inte heller så lätt. Men det blir inte så mycket lätta vindar i år, tror jag. Efter framgångarna förra året så måste ju Refanut räknas som en av huvudfavoriterna i klassen.

Patrik Norrgård och Ulf Sjöström har tidigare vunnit två gånger, men nu deltar de med en ny båt, Arcona 400 Sinkadus. Att byta båt är inte helt smärtfritt. Det brukar ta lite tid innan man hittar rätt på alla tampar och trim. Nu är det kanske inte så stor skillnad på Dehler 36 och Arcona 400, och jag tror vädret passar Arconan fint. Pallplats är möjlig, men motståndet är tufft.

Mina tre favoriter i startgrupp 5 är: Pro4u/First 36.7 – Refanut/H15 Yawl – La Ganadora/Arcona 370


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.