• Seapilot 2star | Startgrupp 2

Då är det dags för genomgång av startgrupp två. Lite enklare att hitta vinnarkandidater här än i grupp ett tycker jag. Det kanske något färre som jag har som pallplatskandidater.

I grupp två finns fyra ”rookies” där besättningen inte deltagit i racet tidigare, In Vivo, Spica, Miss Blue och Grappa. Ingen av dessa båtar tror jag kommer att ha med kampen om pallplatserna att göra. First 31.7 Spica är den av nykomlingarna som har bäst chanser att placera sig.

Om vi börjar uppifrån på listan så kommer vi in på storfavoriter direkt. Linjett 33 Wild med Forslund/Björk har tre pallplatser sedan tidigare, en dnf samt en femma. Wild placerar sig alltid i toppen och Thomas Forslund och Christer Björk har seglat tillsammans i många år. De kör dessutom doublehanded även på de flesta andra race som de deltar på, och även då hamnar de i topp. Christer Björk har sedan tidigare en del fina placeringar i Rival och M30. Båtens SRS-tal, 1,166 är ju mycket lägre än övriga Linjett 33:or. Serenity som har högst bland Linjetterna har 1,198. Det som skiljer är främst vikten och storleken på spinnakern. Att ha en liten spinnaker behöver inte alls vara någon nackdel. Speciellt inte i dessa sammanhang. Det kan tvärtom vara riktigt bra med ett segel som är enkelt att hantera.

Nästa båt på listan, Dehler 29 Funny med Anders Mathson och Niklas Svensson. Deltagit samtliga år och placerat sig som sämst femma i gruppen. Tre segrar och bara en gång utanför prispallen. Dehler 29 är ju också en båt som går bra i de flesta vindstyrkor och riktningar. Funny är en solklar favorit i grupp två.

Tredje båt på listan är Facil 35 Hambo seglandes för Södertälje BS, precis som Funny. Hambo brukar ofta vara med högt upp i resultaten och seglas väl, men motståndet ser tufft ut i gruppen. Det kan säkert vara med runt fjärde femte plats, men pallplatserna är tuffa att ta.

Linjett 33:orna Alapocas, Flax och Allwina kan alla tre vara med där uppe. Linjetter går ju alltid bra men jag tror de får nöja sig med att slåss om bronsplatsen här.

Eloge 38 Nirvana med Bo Djerf och Lennart Jacobsson måste man hålla ett öga på. De har tre pallplatser i tävlingens historia, och senast förra året som vann de sin grupp, före många av de andra som tävlar i denna grupp. Igentligen känner jag inte till båttypen så bra, men jag gissar att Eloge 38 trivs bra på kryss och i förhållandevis lätta och måttliga vindar. Helt klart är Nirvana en utmanare till tätplatserna.

En liten varning måste också utfärdas för Norlin 41 Midnight Express. Igentligen tror jag inte att de tillhör toppen i klassen, men en 41-fotare med låga 1,216 i SRS! Blir det mycket halvvind och vindstyrkor över fem meter så lär den åka på bra. Den är dock tung, och i segelgarderoben finns ingen spinnaker.

Två av favoriterna i denna grupp är ganska klara, Wild och Funny, de andra får slåss om tredjeplatsen.

Mina tre båtar i grupp två är: Funny/Dehler 29 – Wild/Linjett 33 – Nirvana/Eloge 38


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.