• Seapilot 2star | Startgrupp 1

En vecka till start! Sent på tisdagskvällen publicerades preliminära startlistor på tävlingens hemsida. Dessa är dock som sagt preliminära då det saknas en del SRS-mättal. Jag kommer dock att köra på med mina genomgångar av startgrupperna för att hinna med alla sju i god tid innan stardagen. Mina startlistor är en aning modifierade. Till exempel har jag tagit med Ovni 345 i startgrupp ett då jag antar att den båten hamnar här, om den kommer till start. I vilket fall som helst ser jag inte den som en kandidat för prispallen.

Startgrupp ett känns annars ganska jämn. Det finns ingen solklar favorit, utan ganska många som kan vara med och tampas om en pallplats. Om jag helt enkelt kör uppifrån och ner på listan så finns en kandidat redan överst. Roffe ”plåt” ska man alltid se upp med. Han har kilovis med guld hemma i prishyllan. Neptunkryssare, A22 och M22. Fyra raka mästerskap i A22! Han deltog även i förra årets 2startävling och slutade på plats fyra. I år har Roffe med sig Magnus Gustafsson (Nyköping). Även han brukar plocka hem ett par mästerskapsmedaljer om året. För ett par år sedan totalsegrade Magnus i Byxelkroken. Båten de seglar är ett one off-bygge ritat av Anders Bergmark och Staffan Johan Larsvall för drygt 40 år sedan.

Aphrodite 29 Lady Stardust är en av fem ”rookies” i grupp ett. Men de kan mycket väl vara med där uppe och slåss om en pallplats. De har många toppresultat från de lokala tävlingarna hemma i Östergötland. Aphrodite 29 är väl också en bra lättvindsbåt? Det är visserligen en hel vecka kvar till start, men mycket tyder på förhållandevis lätta vindar.

Lätta vindar borde också gynna nästa båt på listan, Expressen Base XS. Bengt Jannsen och Thomas Ragnarsson har varit med i Expressklassen så länge jag minns, i alla fall sedan mitten på 90-talet då jag började segla Express. Blir det inte för blåsigt och tufft borde Base XS vara med i toppen. De har dessutom lyckats trycka ner SRS-talet från 1,114 till 1,099 trots att båten är inmätt med både spinnaker och gennaker. Och att båten är utrustad även med gennaker är ett stort plus på en fockbåt som Expressen. Det breddar ordenligt. Jag tror Kalmarseglarna blir farliga.

Vi vandrar vidare ner i startlistan och finner två OE 36. Båda från Västerhaninge BS. Caprice med Anders Lundh och Niklas Strandberg deltog även förra året och visade att de är att räkna med. Trea i klassen då. Caprice seglas med gennaker, ingen spinnaker. Det funkade förra året, men det kan väl vara lite riskabelt om det blir långa länsbogar.
Den andra OE 36, Fluer des Neiges med Carl Johan och Torbjörn Sagner seglar med spinnaker. Carl Johan har deltagit på 2star-tävlingen tidigare. Då ombord på Dehler 44 Chazara, som ju startar även i år. OE 36 hör till de längsta båtarna i klassen och trivs bra på långa öppna bogar och kryssar även rätt bra. Men de vill nog gärna ha lite vind.

Jazz, First 32 med Peter och Åke Wikström har jag rätt bra koll på. De seglar ju för Trosa BK och vi har tampats på tävlingarna här i många år. Peter hade tidigare riktigt bra fart på sin Express med samma namn. Åke har framgångar i M30 och Rival 22. Med First 32 har dock Peter haft lite svårt, men förra året blev det en andra plats på hemmatävlingen Höstseglingen i kamp med många meriterade shorthanded-seglare. Även på årets Notstickshällan Race gick det snabbt, även om de deltog utom tävlan då de saknade mätbrev. De hade placerat sig tvåa med det SRS-tal som dök upp i går.
Nya segel inklusive ett stort ”code”-segel finns ombord. Blir det lätta till måttliga vindar så räknar jag med att Jazz är med i tätstriden.

Ytterligare en båt måste jag nämna. Det är Dehler 29 Citrus med Per Ovrén och Viktor Planting Bergloo. Att Dehler 29:or seglar bra har vi ju sett. Viktor Planting Bergloo är dessutom regerande svensk mästare i Express då han deltog ombord på vinnarbåten Skumpan på SM i Nynäshamn 2013. Citrus blev fyra tidigare i år i Lidingö Runts Shorthand-klass.

Det känns riktigt svårt att välja ut tre kandidater för klassvinst här, men jag gör ett försök.

Mina tre båtar i grupp ett är: Piano/One off – Base XS/Express – Jazz/First 32


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

5 comments for “• Seapilot 2star | Startgrupp 1

 1. 25 maj, 2014 at 23:22

  Hej Niklas, Piano som från början hette ”Silja Lime” ritade jag tillsammans Johan Larsvall (Staffans brorsa alltså). Skrovet byggdes på Karlsro Båtvarv utanför Norrtälje, transporterades till Skåne där jag byggde färdigt. Johan och jag byggde riggen, Johan sydde seglen, seglade första gången i Augusti 1974. Båten låg skrotfärdig i Norrtälje, där Rolf Erixon hittade henne för några år sen och gjorde heroisk insats genom att bl.a. byta alla basade spant. Skrovet ser ju riktigt fint ut.

 2. 26 maj, 2014 at 12:34

  Skall bli verkligen spännande att följa 2-star i år. Jag håller tummarna för de båda OE36:orma från Västerhaninge Båtklubb. Hoppas lite extra på bröderna Sagners som med nya spinnakern även börjat få fart på undanvinden.

  http://Www.s73calluna.wordpress.com

 3. 26 maj, 2014 at 15:44

  Med tanke på de senaste väderprognoserna så kanske Expressen får se sig nedpetad från pallen. Kanske läge för en OE 36 då…

 4. Roffe
  27 maj, 2014 at 00:19

  Glöm inte bort Felicia, 2 riktiga sjöbjörnar som deltagit tidigare.
  I den blåsiga hemvägen från Oskarshamn va dom snabbast i klass 1.
  Snabbaste Linjett på Lidingö runt i år med mig som tredje person.
  Lasse och jag vann klass 1 och tvåa på totalen i maran ett år, men då i en Afrodite 29;a.
  Jag får väl hoppas på ett blåsigt race med mycket kryss.

  • 27 maj, 2014 at 16:31

   Japp..I och med lite ändrade väderprognoser så seglar nog Linjetterna upp en bit på listan, och kanske även Scampi. Expressen kan få det tufft.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.