• ÅFOR | Onsdag morgon

Onsdag morgon och jag har sovit hårt under natten. Dax för en genom gång av vad som hänt sedan i går kväll.

Solen skiner över Sandhamn och det blåser fortfarande, även om vindarna avtagit ordentligt från gårdagen. Enligt observationerna är det runt tre fyra meter per sekund från sydväst. Känns som en rätt skön målgångsdag för ÅF Offshore Race. På Facebook och diverse hemsidor har jag sett en hel del fina bilder på nattsegling, soluppgångar och annat skönt.

Lite dramatik utspelade sig under natten då X-35:an Cupole Racing (Escape) skulle ta ner spinnakern. Det gick inte bättre än att de broachade ordentligt och blev liggande på sidan tills man lyckades lossa kicken och få ner spinnakern. Två man fick ett ofrivilligt dopp i Östersjön. Antar att de hade livlinor på sig.

Skrev i går kväll att Prima 38 Serendip i klass SRS DH A troligen brutit för de sågs i Fårösund. De finns dock med på rundningsrapporteringen vid Sandön samt Alma. Och det borde de inte göra om de brutit tävlingen. Banan går dock öster om Fårö.
Sedan måste jag säga att det är ovanligt mycket ”fel” i rundningsrapporterna. Uteblivan rapporter av olika anledningar. Fel tider, och så vidare. Just nu står Dehler 29 Funny som ledare i sin klass vid Alma. Klickar man in och kollar tiden så ser man att rundningstid är klockan elva (cirka) på tisdagen. Jo visst…De har nyss passerat Sandön vet jag. Visst kan det bli fel i bland. Men det är inte bra när var och varannan båt saknas på rundningsrapporterna. Jag har sett på många bloggar rapporter om problem att få kontakt med Stockholm Radio. Ska inte de finnas tillgängliga 100%?.

Så till morgonens klassgenomgång.

Classic
Resultat >>>

ORC A
Här har nu alla gått i mål, och som jag anade i gårkväll skulle 4tyOne (Dehler 41) och Avantime (Finn-flyer 42) ha en chans på tredjeplatsen. 4tyOne tog bronsplatsen medan Avantime fick nöja sig med fjärdeplats. Och den stora ”stjärnan” Esimit Europa blev sist. Så kan det gå. Favoriterna höll annars rätt bra i denna klass genom DataComs seger och att Cramo Sailing blev tvåa. De snabbare båtarna missgynnades lite av de ökande vindarna under tisdagen.
Resultat >>>

ORC B
Även här har de flesta gått i mål under natten och tävlingen är avgjord. Salona 37 Feelgood, Hjuviks BK, med Martin Nilsson som skeppare vinner före Absolute Blue, First 40.7. Det blev sedan mycket hårt om tredjeplatsen mellan de två First 40:orna Teknova och Karukera. Mindre än två minuter skiljde dem åt efter korrigerad tid.
Några båtar är här kvar på banan. Aida, First 40.7 med Lennart Evrell kan möjligen nå sjätteplatsen om inte vinden dör helt nu på morgonen.

ORC C
Här är vi inne i avgörandet just nu. Arken Zoo, First 36.7 är i mål och vinner troligen ganska säkert. Estniska Silva är också i mål, men listan är ännu inte uppdaterad med deras måltid. De borde gå i som tvåa. Sedan är även La Dolc Vita, Finngulf 33, på väg in mot mål och tar med all sannolikhet tredjeplatsen. Det finns dock några mindre båtar ute på banan som kan hota topp-tre. Främst Emira, Dufour 34 och finska X-332 My Way. Avstånden är små och en vindpust kan göra mycket skillnad här.
Uppdaterat: Silva och La Dolce Vita är i mål som tvåa och trea. Emira och My Way har fortfarande chansen att bli trea. Men just nu går det långsamt där ute.

SRS A
Här är det klart. Bergström-Ridder 38:an Pac Man surfade på de friska undanvindarna upp till segern. Inte helt oväntat med tanke på vindriktning under racet. Tvåa blev Farr 30 Matrisen och trea Aspect 40 Perfect. Noterbart är att sju av nio Farr 30 är bland de elva bästa. Inte helt oväntat. Det är riktigt duktia seglare i dessa båtar och vädret passade väll som hand i handsken med lätt motvind och sedan rätt frisk undanvind.
Oaxenbåten Styv (Aspect 40) står ännu inte upptagen på slutresultatet, men de är i mål. 00.21 gick de över mållinjen. 21:a blir de.

SRS B
först ser jag att Xperia fått rundningsresultat vid Visby som etta. Felräknat…De ska vara femma där, eller trea igentligen då två båtar troligen till har fel tider där. Efter Visby hände inte så mycket. X-119 Harriet passerade Xperia, liksom Baltic 43 Xanthippe och Xperia slutar femma vilket ju är riktigt bra.
Storfavoriten Blå’s, Luffe 40 vinner före Mumm 36 Shogun. Xanthippe anade jag skulle kunna placera sig högt upp, men jag trodde nog de skulle behöva mer vind. Baltic 43:an har dock en rätt maffig spinnaker på 158 kvadrat mot Xperias 92.
Kan också nämna att Gravad Lax, X-119 med Trosa-seglaren Therese Antman ombord slutar på 15 plats.
Många båtar är kvar på banan, men ingen lär komma in på en högre placering.

SRS C
Här är tävlingen på upploppet kan man säga. Och rundningstiderna vid Sandön och Alma är lite oklara. Södertäljebåten Daiquiri, Compis 363 med Gunnar Frostell ska gå i mål precis nu. Och de kan segla mot segern.
Bakom jagar X-362 Valkyria som dock ser ut att vara på behörigt avstånd. X-332 Trixie är längre ut på havet och har några timmar på sig att öka farten. Linjett 32 Felicia är rapporterad tvåa vid Gotska Sandön. Det stämmer inte tror jag.
Wasa 55 Vindile har seglat fort på ”hemvägen” och kan möjligen nå ett pallplats. Även Trosabåten Rabalder, Dehler 34 DD, har seglat upp sig, men jag tror inte de kan ta en plats på pallen.
Bakom lurar ett gäng små båtar som har långt kvar, och om vinden ökar en aning så kan Team Räknäs eller Scampin Boj-Boj kanske ställa till det.
Uppdaterat: Valkyria och Vindile har gått i mål som etta och tvåa. Daiquiri är i mål när som helst och Trixie har en bit kvar. Båda har goda chanser att slå Valkyria.

SRS DH A
Shorthanded-seglarna har kämpat på. Men förhållandena har väl varit rätt bra för tvåmanssegling. I denna klass är det en del b åtar kvar på banan, men topp-placeringarna är klara. Anna Drougge och Martin Angsell vinner med Xp33:an. Nautiska Sailing (eg. Silverfågel) Diva 39 blir tvåa och finska Lilyan, HP 1030 blir trea.

SRS DH B
I den ”lilla” shorthanded-klassen har Luleå-båten Tess gått i mål. Dock är det en mycket jämn kamp med Clud Nine, Dynamic 3000 som fortfarande är på banan. Dehler 29 Funny står som ledare vid Alma, vilket inte stämmer. De har många timmar kvar dit och tar troligen fjärdeplatsen. Mithril ser ut att bli trea.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

8 comments for “• ÅFOR | Onsdag morgon

 1. Martin
  3 juli, 2013 at 11:54

  Hej Nicklas !
  Vi saknar totalt resultat, dvs etapp 1 (Sthlm-Sandhamn) plus etapp 2 (Gotland runt)
  Det ksss redovisar och som du analyserar är som vi ser det endast etapp 2. Har du någon idé om detta?

  Mvh Martin Strandberg

  • 3 juli, 2013 at 12:11

   Satt just och tänkte på samma sak. Det borde ju ge vissa ändringar i de klasser med större antal båtar.
   Funderar på att dra iväg ett mail till KSSS och fråga hur detta funkar i resultatlistan.

   I SRS B till exempel borde Xperia åka ner ett par platser. En båt som Perfect i SRS A borde också hoppa ner några placeringar.

 2. Martin
  3 juli, 2013 at 12:18

  Och en sån sak som att pacman var 25:a på 1:a etapp och vi vann!

  • 3 juli, 2013 at 12:25

   Håller med…skrev just ett mail tlll Feldtreich. Han brukar vara bra på att svara snabbt.

 3. Jon Fangel
  3 juli, 2013 at 12:33

  SRS A top tio borde bli med båda etapperna med:
  1. Matrisen 0,1+2=2,1
  2. PacMan 2,5+1=3,5
  3. HappyY 0,4+4=4,4
  4. Orca 1,2+5=6,2
  5. Perfect 3,9+3=6,9
  6. CivitaN 0,7+7=7,7
  7. Solsidan 0,2+8=8,2
  8. Cheyenne 0,3+9=9,3
  8. Puls 3,3+6=9,3
  10. Cest La Vie 2,9+10=12,9

  • 3 juli, 2013 at 13:12

   Det är ändrat nu….Matrisen segrare. Grattis!

   Lite krångligt system dock. Inte så publikvänligt. ”Landkrabborna” fattar inte detta.

 4. 3 juli, 2013 at 13:31

  Försöker få någon ordning på SRS C. PÅ KSSS startsida står BoyBoy som etta. Går man in på båten ligger den 9:a. Det är bara ge upp. Sannolikt har Daiquiri vunnit. Lite synd att KSSS rör ihop det som borde vara ganska enkelt. Det förstör dramatiken. Finns det ingen möjlighet att Felddreich släpper in dig lite djupare i medie rapporteringen. Egentligen konstigt att Tangosailing.se står för de riktiga resultaten medans arrangörens resultat får tas med en nypa salt. Hoppas de delar ut priser till rätt gubbar. Dom kanske kollar med dig först.

  • 3 juli, 2013 at 13:38

   Mm…Nu ligger båtarna som inte gått i mål höst upp i listan. Struligt värre.
   Daiquiri blir tvåa och Trixie vinner, tror jag. Jag ska räkna på det. Det kan ju vara så nu att båtarna som inte är i mål ”tar” poäng för de som är i mål, och då kan det bli annorlunda när alla är i mål.

   Återkommer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.