• ÅFOR | Tisdag 09:00

God morgon alla läsare.
Vad har hänt i natt då?
Vinden kom ”på riktigt” i går kväll och båtarna började röra på sig. Pärlbandet har dragits ut runt Hoburg. Esimit Europa 2 har gått i mål, 03:33 och Hugo Boss är i skrivande stund på väg in mot mållinjen vid Skanskobb.
Flera båtar har brutit med kommentarer som att ”vi går ju inte i mål för än på torsdag”. Och jag blir lika förvånad varje år att många har planerat så tajt. Några av de som brutit låg dessutom riktigt bra till.

Vädret då. Ja, som sagt vinden ökade i går kväll och av kommentarer, hemsidor och Facebook att döma så har det blåst upp mot 12 meter i byarna. Kan vara så. Enligt SMHI har det vid Hoburgen varit som mest tio meter. Under morgonen har det avtagit lite igen. Runt fyra fem meter verkar det vara just nu. Vid Visby har det som mest varit 4.5 i medelvind, men ibland även under två. De snabbare båtarna i respektiv klass har med andra ord haft mer vind under natten.

Jag skriver väl en genomgång klassvis som i går kväll. Det finns ju de som inte sitter som jag, med tre dataskärmar uppe för att följa racet hela dagen.

Classic SRS:
Har har alla nu rundat bojen utanför Visby och stävar ”hemmåt” mot Almagrundet. På resultatsidan leder Kerma (SK95) före Anitra och Ballad. Britt-Marie (SK95) och Refanut har dock inte rapporterat. Såg på Twitter att Refanut inte fick kontakt med Stockholm Radio. Både Refanut och Britt-Marie ser dock ut att vara med i toppen. Strax efter lunch beräknas de första gå i mål i Classic-klassen.
En båt har brutit. Thalatta som bröt tidigt i går och vände tillbaka till Sandhamn.

ORC A
Esimit Europa har som sagt gått i mål. Efterföljarna jagar och om vinden står sig någorlunda ska Esimit inte ha med slutsegern att göra. De leder dock vid Hoburgen där de flesta i klassen passerat nu på morgonen. Vid Östergarn däremot är det bara sjua.
DataCom (Landmark 43) har där en mycket knapp ledning före Cramo Sailing Team (Sydney 40) och norska Trucknor Wolfpack (TP52). De två senare har dock ”försvunnit” från trackingkartan.
TP 52:orna i klassen lär nå Sandhamn nån timme efter lunch, ungefär samtidigt med de första Classic–båtarna.

ORC B
Här är täten på väg mot Östergarn som de når vid tiotiden. Det är IMX-båtarna Du Soleil, Nemo och FoXy Lady som drar. Teknova (First 40) borde också vara mid i täten, men de syns inte på kartan sedan några timmar tillbaks.
Vid Hoburgen leder i detta nu Absolute Blue (First 40.7) före estniska Reval Café (Salona 38). Men Feelgood (Salona 37) saknar rundningstid men borde vara i täten.

Och nu verkar det som nån ”grävt av en kabel” igen….Det går trögt ibland på KSSS.se.

ORC C
Här har Arken Zoo (First 36.7) passerat Hoburgen och leder ganska säkert vad jag kan se.
La Dolce Vita (Finngulf 33) och Silva (First 36.7) är också med bra i resultatlistan. Det är dock tätt här och Perfect Excuse (X-362), Muchacha (X-362) och Shakira (Dehler 36) har god tätkontakt.

SRS A
Här har ju Hugo Boss just gått i mål, men ligger bara tolva i resultatlistan vid Hoburgen. Under nattens lite tuffare kryss har Farr 30:orna tappat mot de större båtarna. I ledning vid sydudden är Perfect (Aspect 40) före Amundi ETF (First 50).
Mycket kan dock hända på vägen hem, och Farr 30:orna trivs bra på undanvindar. S/Y Maskinen är femma, men bara minuter upp till andra plats.
Amindi ETF är för mig en överaskning, men ombord finns flera duktiga seglare, bland annat Anders Lewander.

SRS B
Ett 20-tal båtar har nått Hoburgen och favoriten Blå’s (Luffe 40) håller.Bakom jagar dock samma båtar som vid Visby, Harriet (X-119), Shogun (Mumm 36) och Xperia (X-35).
På resultatlistan finns Athena i täten vilket är fel. Även Amorina som ligger tvåa vid Visby måste ha fått fel tid.
Bakom Xperia ligger Blueprint (First 40.7) och IT Advisor (Gambler 40). Avstånden är små och inget är avgjort.
Blå’s, Shogun och IT Advisor gick på utsidan av Karlsöarna, medan Xperia gick på insidan.
Tyvärr försvinner flera av tätbåtarna ofta på AIS och trackingen. ”Gömmer” de sig för varandra?

SRS C
Här har täten en bit kvar till Hoburgen och målgång väntas på onsdag morgon.
Enligt resultaten leder Ottilia af Petersburg (Grand Soleil 37) men det tror jag är fel. I stället verkar det vara SÖdertäljebåten Daiquiri (Compis 363) som leder vid Visby. Bakom följer Idefix (X-362) och Trixie (X-332). En Express finns också med högt upp. Det är även hör tätt och mycket kan hända.
Trosabåten Rabalder som ledde vid passringen av Sandön har tappat en del som jag trodde. Ett par timmar bakom på 15-20 plats. Även Vindile (Wasa 55) ligger långt bak.

SRS DH A
Några har rundat vid Hoburgen och i skrivande stund leder Nautiska Racing (Diva 36) före finska Lilyan (HP 1030). Men jag tror Tjaba (Xp33) lär hoppa upp i topp där när rapporten kommer in strax. De ledde vid Visby och har inte tappat på kryssen ner. Grym (Arcona 340) har inte heller rundat och jagar fjärdeplatsen.

SRS DH B
Lulebåten Tess (Sweline 36) har just rundat Hoburgen och leder förståss. Men de leder också vid Visby och ser ut att ha ett bra läge. Mithril låg fyra vid Visby och har även de rundat vid Hoburgen just nu. Cloud Nine (Dynamic 3000) och Funny (Dehler 29) Jagar topplacering vid Hoburgen.
Här har Dehler 29 Svea brutit och vänt norrut.

Många skriver på sina hemsidor om en jobbig natt med gropig sjö mellan Visby och Hoburgen.
Nu blir det lugnare med medvindsåka upp mot Sandhamn.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.