• Inför ÅFOR | SRS Doublehanded

Jag väljer idag att skriva några rader om doublehandklasserna, och jag börjar med ”småbåtarna” i klass B. 22 båtar finns på min lista, men jag tror minst en försvinner.
En kul start gör Bo Fransson med dotter Linda i den extremt hottade RJ85:an Alice. Det är väl knappast en RJ längre efter Bosses genomgång. Ny köl, nytt roder, nytt förskepp, peke, gennaker, m.m. Kanske det är en BF 85 i stället :-) SRS-talet har nu åkt upp till 1,116. De tillhör dock inte mina favoriter i denna klass.
Dehler 29 Funny har jag förståss koll på. Anders Mathson seglar för Södertälje BS, men är också medlem i Trosa BK, och bor strax utanför Trosa. Med sig har han som vanligt Niklas Svensson. Tre gånger, har jag för mig, har de vunnit sin startgrupp i Watski 2star Baltic. 2011 kom de nia på Gotland Runt i SRS-klassen. De seglade även då på två man medan de flesta motståndare hade full besättning ombord.
Jag har sedan två Västeråsbåtar på min favoritlista. Dagmar, Dehler 33 med Marcus Österberg och Mikael Söder. Sexa förra året i en valig SRS-klass trots att de körde på två man. Dagmar är alltid med högt upp på Watski 2star och båten är en bra allroundbåt, precis som Dehler 29 Funny.
Vindarna i år ser ju ut att bli riktigt allround…i alla fall när det gäller vindriktning
Den andra Västeråsbåten är förståss hembygget Mithril med Henrik Borg och Magnus Engdahl. Även Mithril är ständigt med i topp på Watski-tävlingarna.
X-332 Net1 måste nog nämnas också. X-332:or går ju som bekant alltid bra och Micke Ryking har i år med sig Kristian Hertzberg vilket ser ut som ett bra team.
Några andra som man ska hålla ett öga på är Solidtango Arcona 321, Anna Dehler 34 DD och Cloud Nine Dynamic 3000. Den väderprognos jag just kollar på borde tala för Cloud Nine som ju trivs i lätta vindar.
En som inte gillar den prognosen är nog Paxton, Pacer 27 med Ulf Brändström och Aymeric Belloir. Pacer 27:an trivs nog bäst på tuffa slörar.

Mitt topp-tre-tips: Funny/Dehler 29 – Dagmar/Dehler 33 – Mithril/One Off

Xp 33 Tjaba

Så till de större och snabbare båtarna. Gotland Runt är ju ungefär 350 Nm och det tar ju några timmar att ta sig runt banan. Ser man på Watski 2star så är det oftast de större båtarna som vinner. I år vann den största. En anledning kan vara att med en stor snabb båt så är man på banan kortare tid och därmed räcker krafterna banan runt. Man kan ju tycka att en liten båt är mycket mer lätt att hantera, men med rätt utrustning så är en stor båt hyggligt lätt att segla på två, så länge saker och ting funkar som det ska.
Av ovanstående anledning är en av mina favoriter i denna grupp den största, Baltic 50 Spirit med Erik Lindgren och Tomas Hansson. Det kan väl vara lite knepigt genom skärgården med en 50-fotare på två, men på havet har de ju all bekvämlighet ombord, och de är som sagt i mål kanske 15-20 timmar före de långsammaste båtarna  i klassen.
Aspect 40 borde vara en bra shorthanded-båt. Lätt, slanka linjer och stor gennaker. Respect med Håkan Karlsson och Per Tengå tror jag kan placera sig bra, speciellt om det blir mycket öppna bogar, och kanske lite lättare vind.
Som favorit i klassen sätter jag Xp 33:an Tjaba med de rutinerade Anna Drougge och Martin Angsell. De visade på Watski 2star att båten går bra. Och då hade de knappt seglat den innan. X-båtar brukar ju vara ypperliga kryssbåtar, men jag har en känsla av att denna föredrar lite mer öppna bogar, även om den nog kryssar rätt okej.
Ett par båtar som man bör ha koll på är Arcona 340 Grym med Lars Rönnberg och Alex Ekberg, samt Diva 39:an Nautiska Racing med Pontus Brenter. Vem Pontus har med sig har jag inte koll på nu, men i doublehand-segling är ju gasten rätt viktig. Halva besättningen.

Mitt topp-tre-tips: Tjaba/Xp 33 – Respect/Aspect 40 – Spirit/Baltic 50

Vill ni kolla in min startlista med tidigare resultat och kommentarer så är den här >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “• Inför ÅFOR | SRS Doublehanded

  1. Peter Kross
    27 juni, 2013 at 00:59

    jag tror nog att Mithril tillhör i topp 3. De ju visat under W2S vad de går för. Mithril har ju förut placerat sig väl och med Magnus ombord så blev det en förstärkning.
    Funny skulle jag också tippa bland det bästa 3.
    Blir spännande om mina tips slår in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.