• ÅFOR | En vecka till start

Det är i dag en vecka till starten på ÅF Offshore Race. I år startar alla båtar på söndagen vilket är en ändring sedan förra året då starterna delades mellan lördag och söndag. De stora snabba kommer att starta först och de mindre och långsammare sist. Enligt arrangören för att det blir för trångt i skärgården annars. Startordningen kommer att göra att fältet blir ordentligt utdraget och man kommer att se färre båtar runt omkring under racets gång. De minsta som startar sist kommer ju knappast att segla ikapp några båtar. Det blir ensamt på havet.
När jag seglade på nittiotalet kunde man vid vissa tillfällen ha hundratals båtar inom synhåll. En häftig upplevels som dagens Gotland Runt-seglare knappast får uppleva.

När som helst ska startlistorna dyka upp på KSSS hemsida. Deltagarlista med båtsidor finns redan uppe, och båtsidorna kollar jag flera gånger om dagen. Där uppdateras förhoppningsvis besättningslistor, fakta om båten och blogginlägg.

Ett rykte som dykt upp är att 60-fotaren Hugo Boss med den spektakuläre Alex Thomson har valt att byta från ORCi till SRS, något som arrangören inte direkt gillar har jag hört. Hugo Boss har fått ett SRS-tal på 1,943 vilket är något lägre än den svenska 100-fotaren Hyundai.

En anna båt som jag tror kommer att byta klass är den tyska Xp-33:an Xiexie som också har SRS-mätbrev.
Några båtar som jag trodde skulle köra doublehanded har på deltagarlistan hamnat i den vanliga SRS-klassen. Pac-Man och Breidablik bland annat. Fel?

En annan fundering jag har är båten Ottilia af Petersburg som ju är anmäld i doublehanded, men har registrerat tre besättningsmedlemmar…

256 båtar har jag fått det till på listorna. En okej siffra, mycket bättre än förra året.

Nu hoppas jag att det blir lite frisk vind på söndag så det blir lite action i startområdet. :-)


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “• ÅFOR | En vecka till start

 1. 24 juni, 2013 at 10:38

  Hugo Boss står nu i SRS liksom Ottilia af Petersburg.
  Nu väntar jag bara på startlistorna så jag kan börja med mina ”inför-inlägg”.

 2. 24 juni, 2013 at 17:36

  Kul att KSSS prioriterar säkerheten för de stora båtarna. Händer det oss små något på havet så kommer det inte finnas någon annan båt i närheten.
  För i år kommer det ju inte fler båtar som seglar om en efter ett par dygn.
  Helt otroligt att det bara är två båtar med lägre SRS än 1,10. Vi får hoppas på gynnsamma vindar så att vi kan segla jämnt med de två Expresserna ;)

  / Linus
  Team Räknäs

  • 24 juni, 2013 at 17:48

   Det är väl så att sponsorn vill ha start i Stockholm, på en och samma dag. Så då är det nog svårt att få till det på annat sätt. På fler och fler tävlingar blir ”partyt” viktigare o viktigare än själva seglingen.

   Jag tror ni kan hänga på någon Express, och kanske nån mer båt med lite flyt. Virgo, Jeanneau-båten lär ni kunna hänga på tror jag. Och har ni tur startar någon Shorthanded start efter så får ni se fler båtar :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.