• Watski 2star | Startgrupp sju

Stargrupp sju, de största och snabbaste båtarna. De som ska jaga. 11 båtar, alla en bra bit över 11 meter. Det är inte helt enkelt att hantera dessa stora  båtar. Dock har ju de flesta rullsystem. Alla utom en båt har någon form av gennaker. Antar att den också sitter på rulle.

Det finns en tidigare totalsegrare i form av Johan Zellman och Bertil Janmark. När de vann 2008 seglade de dock en något mindre Arcona 400. Arcona-båtar går ju onekligen bra i de flesta väder, och här finns tre Arcona 430. Pingu från Sandvikens SS? är helt okänd för mig, men de andra har jag hygglig koll på och Zelma kan nog vara med och tampas i täten.

Bergström&Ridder-designade Pac-Man måste man hålla koll på. Till i år har Jimmy lättat sin båt genom att helt enkelt kapa av kölen en bit. Många andra hänger på mer vikt i kölen. Jimmys tanke är dock att båten ska gå bättre i lättvind. I hårdare vind har båten hjälp av barlast-tankarna som fylls upp med vatten. B&R 38 var när den kom 1993 rätt mycket före sin tid kan man tycka idag. Dubbla roder, vattenbarlast, kolfiberrigg och extremt djup köl. Undanvind borde vara båtens styrka och det ser ut att kunna bli en del av den varan, och nu när Pac-Man bantat så kanske lite lättare vindar också kan passa. Jag är rätt säker på att Helberg/Carlsson återfinns på pallen fram mot helgen.

Aspect 40:orna passar bra på Watski 2star. Stor gennaker och förhållandevis slanka linjer gör att den går bra på de flesta bogar. De är också ganska lätta så jag tror inte de skulle klagas allt för mycket om det blir lite lätta halvvindsbogar. Håkan Karlsson och Johan Eriksson har dessutom nu en hel del rutin på tvåmanssegling och lär väl känna båten rätt bra nu. Den andra Aspecten, Styv med Kalle Hultman och Trosabon Johan Grevald räknar jag kanske inte som lika het. Båten är ny och det tar ett tag att lära sig en helt ny båt.

Dehler 41 4tyOne är också en båt för pallen. Med både spinnaker och gennaker bör man täcka in både halvvindar och länsar. Men den är ganska tung, fyra ton tyngre än Aspecterna. Ombord finns även mycket rutin i form av Anders Lewander som körde Volvo Ocean Race på Ericsson 3 för några år sedan. Jag tror Magnus och Anders får jobba hårt om de ska slå sig in på topp tre.

En som jag inte vet så mycket om är Dufour 45 Mormor. Har inte hittat några resultat alls med den båten. Däremot har jag sett att Thomas Lyckåsen seglat en hel del match racing med Martin Angsell. Match Racing är dock väldigt långt från Watski 2star så det behöver inte vara någon merit alls i detta sammanhang.

Jag har nu mycket svårt att rangordna dessa båtar, men tre topp-båtar ska jag kunna peka ut.

Mitt Topp-tre-tips: Pac-Man/B&R 38 – Respect/Aspect 40 – Zelma/Arcona 430


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.