• Watski 2star | Startgrupp 5

18 båtar är med i startgrupp fem. Här finns en hel del heta kandidater, till och med till totalsegern kanske. En mycket intressant start gör helt nya Xp-33 med Martin Angsell och Anna Drougge. Xp-33 tog hem totalen på Lidingö Runt och här seglas båten av två mycket rutinerade seglare med rutin från Express, match racing, Gotland Runt och Volvo Ocean Race. De har ju dessutom genomfört ett antal Watski 2star tidigare. Xp-33 seglas med både gennaker och spinnaker. De tidiga väderprognoserna tyder på mycket ostliga vindar, då kan det vara bra med en bred uppsättning undanvindssegel.

I den här klassen finns även en tidigare totalvinnare i form av Dehler 36 Rut från Strängnäs. Jonas Svensson har i år med sig Bo Frånberg och det ska nog gå bra det också.
En annan båt som absolut måste nämnas i förhandssnacket är Arken Zoo, First 36.7. Patrick Forsgren har dock tidigare inte lyckats få till det riktigt på Watski 2star, femma, sexa och femma är de tidigare placeringarna. Men nån gång ska de väl lyckas och varför inte just i år? Både Forsgren och Gnospelius har varit framgångsrika i Express för ett antal år sedan. Gnospelius har även kajkat omkring i F18. Förra året vann Arken Zoo Kieler Woche och blev trea på ORCi-VM. Har för mig att de tidigare har haft båten inmätt med både gennaker och spinnaker, men så är inte fallet i år.

Med tanke på att det ser ut att bli mycket undanvind så ska man nog se upp för J/105:orna, och då speciellt Joan från Norrköping. Joan med Joakim Langner och Rickard Wallin Johan Kaljo värmde förra helgen upp med att vinna Pingstregattan i Nävekvarn. En 15 Nm lång skärgårdssegling är dock inte alls samma sak som 300 Nm double handed på havet. Langner lär också ha hygglig koll på vädret då han jobbar på SMHI. Han har också ett EM-guld i ORCi från 2001.

Håll även ett öga på den 35 ton tunga möbeln Refanut. Wallenberg/Dyrssén vill nog gärna ha lite friska undanvindar för att få fart på den båten. Och notera att Refanut vann både Harken Solo Challenge och Nordic Yacht Open förra året. Det här racet borde ju passa båten bättre.

Det finns säkert fler båtar som vill blanda sig i tätstriden, Matador kanske, eller Calliope. Ja, jag är inte helt säker på tipset i denna grupp. Det blir hårt!

Mitt Topp-tre-tips: Xp-33 – Arken Zoo/First 36.7 – Rut/Dehler 36 SQ


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.