• Watski 2star | Rutinerade herrar

Nils Åke Nyström och Ingvar Bingman tillhör det mer rutinerade gänget i Watski 2star. Man ska väl inte snacka så mycket om ålder, men båda är närmare 70 än 60. Och rutin är viktigt, inte minst på tävlingar av det här slaget. Nisse och Ingvar har känt varandra länge och seglat mycket ihop.

Tre Watski 2star har de hunnit med, än så länge. 2008 slutade de på 13 plats totalt och tvåa i klassen. Då seglade de med Ingvars Wasa 38.
Det var i julhelgen 2012 som de satt och pratade segling och så kom idén, ”ska vi inte segla Watski 2star en gång till?”. Det behövdes inte lång fundering innan de tog i hand och var överens. 2013 är de på startlinjen igen.
Och målsättningen är klar. ”Vi siktar på toppen” säger Nisse och säger också att han tror de får starta i första startgrupp med bland andra Anders Mathson (Dehler 29) och Thomas Forslund (Linjett 32). Två seglare som de känner ill väl från hemmatävlingarna i Södertälje. Det blir förståss en intern strid mellan klubbkompisarna Mathson och Nyström. ”Inspirerande” säger Nisse om det.

Båten de seglar, Facil 35:an Hambo var Nisse med och bygde 1982. 31 år sedan. Sedan dess har det blivit en och annan seger på tävlingarna runt i Södertäljetrakten. Senast förra året när Nisse stog som segrare i Sörmlandsregattan.
Jag frågar förståss Nisse vad han vill ha för vindar. Upp till sju åtta meter är båten allround, i hårdare vindar har den svårt att hänga med på kryss. Då skulle det behövas ett par decimeter djupare köl säger Nisse.

Appropå rutin så seglade dessa herrar Östersjömaran 2002. Då fanns inga pit stop i hamnarna som det gör nu. 600 Nm non stop runt Östersjön. Det var en mycket blåsig avslutning då. Nisse berättar om vindar på en bra bit över 20 m/s, och man undrade om man nånsin skulle orka in till land.
De slutade då tvåa i klassen och tia totalt.

På tisdag sjösätts Hambo och sedan är det en del pyssel innan båten är klar för äventyret på Östersjön.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.