• Expresseglarna inför maxvikt

Expresseglarna inför nya regler för besättningsvikt. Tidigare har det i princip varit fri vikt så länge man inte varit över fyra personer i besättningen. Maxvikten blir kommande år (2013) 395 kg vilket motsvarar en genomsnittsvikt på 98,75 kg. Tanken är dock att successivt sänka vikten över tre år till cirka 375 kg (93,75kg/pers). Lite högt även det tycker jag. På X-35-klassen är besättningsviktem max 640 kg vilket gör 80kg per gubbe om man är åtta vilket är vanligt.

Nu förstår jag dock att man inte vill införa en lägre vikt redan till 2013. Flera besättningar skulle då få banta en del, vilket i och för sig säkert skulle vara hälsosamt. Men på några års sikt tycker jag man skulle satsa mot lägre besättningsvikter. 350 kg till exempel. Jag tror det skulle löna sig i längden. Fler kvinnliga seglare och fler yngre skulle då komma in i klassen, tror jag i alla fall.

På Tango har vi legat runt 320 kg de år vi haft en ordinarie besättning, de år vi körde SM. 80 kg mindre på relingen är ett ordentligt handikapp om det blåser på ordentligt. Och med de gubbar vi kört med de senaste åren saknar vi över 100 kg på kanten. Klart det är svårt att segla upp till SRS-talet då…

Läs mer här på Expresseglare.nu >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.