• ÅFOR | Favoriter SRS A

I dag onsdag har det droppat in ett par anmälningar till. 226 båtar är det på mina listor nu.  Någon har dessutom försvunnit, bland annat Västkustbåten Aero, Mumm 36 som enligt uppgift givit upp försöken att hinna upp till Stockholm i tid. Det dåliga vädret med hårda vindar i sydsverige stoppade dem.

Aspect 40 Effect.

Så ska jag ta er igenom startlistan för SRS A som är de största båtarna som seglar SRS. Dessa startar på söndagen och är uppdelade i två startgrupper.
I den första gruppen är det just nu hela 16 startande, vilket ju är mycket för årets race. Störst i är förståss Hyundai med sina drygt 30 meter. De påstår sig dessutom vara världens största enmastade kappseglingsbåt. Undrar det ja…
Trots att Hyundai har legenden Pelle Petterson som rorsman tror jag inte de tillhör favoritskaran. Ägaren Bertil Söderberg är nog nöjd om de är först i mål.
Favoritskapen får Aspect 40:orna Effect och Respect stå för. Samt Arcona 430:an Zelma. Zelma med Johan Zellman brukar alltid seglas väl. Dessutom är det en bra allroundbåt som går fint i de flesta vindar. För några år sedan vann Johan Zellman Watski 2star totalt tillsammans med Bertil Janmark som förstås är med ombord nu också.
Aspect 40 är också båtar som verkar gå bra i alla väder. Aspecten Respect seglar under namnet LM Informationstjänst och det är ett gäng från Finland som hyrt båten för Gotland Runt. Det är för övrigt tredje året i rad som Johan Noveus och hans vänner seglar denna båt. Bra resultat har det blivit tidigare och jag tror det blir en placering i topp även i år. Johan blev föresten trea på Ulvöregattan 2009, då i en Express, och 2002 blev han femma på VM för X-99.
På Aspecten Effect finns det en hel del namnkunnit folk. Bland andra segelmakaren Kent Wretman, Odd Lindqvist, Mats Johansson och så Jan Gapinski som rorsman. Effect är en het båt och för mig är det klassens stora favorit.
Några skulle säkert nämna M34:an Schkval, men jag tror den får svårt. För mycket kryss.

I den andra startgruppen för SRS A finns Pac-Man, B&R 38:an med Jimmy Hellberg. Hellberg ska man alltid hålla ett öga på. Han är lite lurig, och trots att båten inte har de senaste i segelväg så tror jag på den. Jimmy har dessutom tagit med sig den gamle storseglaren Arne Sjöberg som rorsman.

En båt som jag inte tror hamnar så högt upp, men som är kul att nämna är Innoventum, en Dufour 45 med Sigvald Harrysson. Sigvald står förståss själv bakom företaget Innoventum men är säkert mest känd för sitt deltagande i Robinson 2011.

Om jag då ska välja tre favoriter så blir det följande: Effect – Aspect 40. Pac-Man – B&R 38 – Zelma – Arcona 430.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.