• Net1 kör doublehanded på Offshore Race

Shorthanded-seglingen har ju blivit populär på senaste tiden även i Sverige. Watski 2star Baltic har samlat närmare 100 båtar de senaste åren och i år har det dykt upp flera alternativ till att segla shorthanded.
Men på Gotland Runt har det varit svårt att få till nått. Förra året bjöd KSSS i alla fall in shorthanded-seglare till egen klass, men det blev inte tillräckligt många så någon egen klass blev det inte.
Och i år verkar man inte vilja ha några klasser alls. Några shorthanded-seglare ger dock inte upp. Minst fyra båtar med tvåmansbesättning kommer till start i årets ÅF Offshore Race. En av dessa är X-332 Net1 med Micke Ryking och Karl Jungstedt.
Micke och Karl känner varandra väl vid det här laget då de har seglat tillsammans i elva år. Det har även blivit en hel del tvåmansseglande, bland annat fyra Watski 2star.
Jag frågade Micke hur man får för sig att segla just ÅFOR doublehanded? ”- Utmaningen förståss” svarade han. ”det är kul med doublehanded och historiskt sett har vi seglat bra på DH-tävlingar”.
I klass SRS C är det ungefär 70 deltagare och tre av dessa kör med två personers besättning. Hård kryss är inget Micke önskar. Då blir det jobbigt och det saknas gubbar på kanten. Men i lättvind kan det ju till och med vara en fördel med bara två ombord. Upp till 500 kg lättare kan ju båten vara utan besättning och all mat och personlig utrustning.
Det finns ju dock en del att fundera på, speciellt första etappen i skärgården kan ju bli trixig tror Micke och tänker då främst på alla segelbyten som kan bli i de växlande vindarna. Net1, eller Blåklucka som ju är båtens riktiga namn, är utrustad med en Code Zero på rulle och spinnaker med strumpa.
Skärgården ja. När vi ändå kom in på skärgårdssnack så ställde jag naturligtvis frågan hur Micke ställer sig till nymodigheten att starta inne i stan och segla genom Stockholms skärgård på väg mot Gotland. Micke verkar dock positiv svaret var kort och gott ”spännande, en kul grej”.

Net1 ligger nu inne i Stockholm och här om dagen så passade de på att ”provstarta” utanför Kastellholmen. Så nu har de koll på hur lång tid det tar till startområdet och sånt.

Net1 kommer ju också att kunna följas dygnet runt på webben via webbkamera.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.