• Sörmlandscup, ORCi-SM, X-35 m.m

Det är inte bara i Trosa det har seglats i helgen. I Strängnäs avgjordes den tredje delen av Sörmlandscupen. 21 deltagare kom till start på Ulvhällsfjärden i perfekta förhållanden. Hemmaseglaren Oskar Svensson tog hand om segern i den gröna Optimistklassen medan Västeråsseglaren Carl Ljunggren spikade den blå klassen. Även Zoom 8 samlade en lite grupp och där segrade Måns Gustavsson, Strängnäs. Kul att det finns lite Zoom 8-seglare nu i Sörmland. Nävekvarnsseglaren Erik Lindén är ju en annan framgångsrik Zoom 8-seglare, men han deltog inte i helgen.

Resultat, referat och bilder >>>

I Sandhamn har det i helgen vimlat av segel. Sandhamn Open har avgjorts i diverse olika klasser. Och dessutom har ORC international påbörjat tävlandet om SM-medaljerna. Under lördagen blåste det till en början rätt bra, men vindarna avtog under dagen och vred rätt ordenligt. Under söndagen var det lite tvärtom med trixiga vindar i början som sedan ökade under dagen.

I ORCi-SM leder Hans Broman med sin IMX 40 Nemo efter sju banrace. Nemo radade upp en imponerande jämn serie med fem fyror en tvåa och en sexa. På andra plats skuggar ytterligare en IMX 40, nämligen Du Soleil med Fredrik Hertzman. SM-tävlingarna avslutas med Gotland Runt om tre veckor.

Sandhamn Opens SRS-klass vann inte helt oväntat den heta La Dolce Vita, Finngulf 33:an med Per Lindstedt vid rodret. Noterbart är att La Dolce Vita inte vann någon segling, precis som SM-ledaren i ORCi. Tvåa blev Luffe 40:an Blå’s med Peter Ohlsen som spikade tre av fyra race. Södertäljebåten Daiquiri, Compis 363 med Gunnar Frostell började och avslutade regattan starkt genom en sexa i går på banseglingarna och en åttonde plats i dag på ”coastal race”. Totalt blev det en tolfte plats av 35 deltagare.

Noterbart är att det inte blev nån Express-klass på årets Sandhamn Open. När hände det senast? Hetare är då Farr 30-klassen som samlde 13 deltagare varav en långväga gäst från USA och New York Yatch Club. James Richardson med Barking Mad fick dock tufft motstånd i de svenska sommarvindarna. Americanen vann till slut, men skåningarna på Farr Barr II var bara två poäng bakom.

X-35:orna seglade sin tredje GP-regatta i Sandhamn och det verkar som Valdemarsviksbåten Xperia börjar hitta trimmet på de nya seglen. Det blev i alla fall det klart bästa resultatet hittills för Claes Falk och hans team när de blev sexa av tio deltagare. I race fyra blev det för övrigt en andra plats. Segerkampen stog förståss mellan Matrisen och Volkswagen där Matrisen avgjorde i dagens sista race.

Mer från Sandhamn open >>>

I Norge har Faerder’n avgjorts. Över 800 båtar kom till start och totalsegrare blev Arild Heldal. Arild seglade sin Hansson 31 double handed tillsammans med sin fru Anne.En och annan svensk deltagare fanns även med i tävlingen. Bland annat blev Peter ”Blur” Gustavsson trea i klass R40 med sin nya Blur, J/111.

Faerderseilasen >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.