• Inför Sörmlandsregattan

På lördag är det dags för Sörmlandsregattan. Tävlingen återuppstod förra året efter en tids träda. 28 båtar kom då till start och mina förhoppningar var förståss fler deltagare i år, speciellt som reaktionerna från seglarna var goda efter förra årets race. 40 båtar trodde jag på i år, men det är endast 21 anmälda. Riktigt trisst! Ska ni gå på Trosa Marknad i regnet, eller? Södertälje BS har förståss flest deltagare med 10 och därefter följer Trosa med sex båtar. Från Östertälje dyker bara två deltagare upp, och detsamma gäller Järna BK. För övrigt blev Landsort Race i Nynäshamn inställt, så det är ingen som ”smitit” iväg dit.

Väderprognosen verkar osäker och varierar stort mellan uppdateringarna. Att det blir regn till en början verkar sannolikt, och temperaturen lär inte bli speciellt hög. Ett lågtryck med tillhörande fronter ser ut att passera just över oss på lördag morgon. Det kan innebära ostliga vindar på morgonen och västliga på kvällen, och knappast speciellt blåsigt. Det kan till och med bli vindstilla mitt på dagen. Med tanke på eventuellt växlande vindar så kan starten bli väldigt viktig. På Sörmlandsregattan tillämpar vi ett så kallat startföster, vilket innebär att de tävlande har en viss tid på sig att starta. I det här fallet är startfönstret 10 minuter. Om man ska starta tidigt eller sent beror en del på om man har en snabb eller långsam båt, men även på vad som händer med vindarna.

Tittar vi på den preliminära startlistan så är det 16 båtar på den stora banan och fem på den korta. Teoretiskt sett ska båtarna på lilla banan hinna först i mål och därmed är förståss ett av våra mål på Tango att just komma hem först. Bland de fem startande i vår klass ser jag Jan Lindmark med Albin 78:an och oss själva som stora favoriter i klassen. Strandell och Karlsson är dock inte helt ofarliga. Och Rundberg känner jag inte till.

I den stora klassen håller jag fjolårssegraren Calle Marnell med Gambler 40 som favorit. Men det finns några utmanare. Calle Nyström förståss med Wasa 41:an, Johan Karlsson med First 36.7 och så Trosaseglaren Kjell Enbom med Dehler 34 DD. Wasa 41:an tror jag vill ha mycket öppna bogar medan de andra gärna har kryss/läns. Owe Johansson bör man nog också ha ett öga på. Han seglar dock utan spinnaker och det brukar sällan löna sig. Owe hoppas nog på en hel del kryss.

På Tango kliver Anders Kristiansson ombord, vilket innebär att jag slipper springa så mycket på fördäck.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “• Inför Sörmlandsregattan

  1. 9 juni, 2012 at 08:40

    Minns två efteranmälningar verkar det bli. Bland annat Kalle Widlert och Tobbe Blomberg med Kalles Express. Då blir genast ”lilla” klassen betydligt tuffare.

    I skrivande stund blåser det tio meter vid Landsort. Hmm…lite mycket. Hoppas det avtar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.