• Sandhamn Open | ”Det gick lite upp och ner”

I helgen seglades Sandhamn Open där X-35ornas Volkswagen X-35 cup ingick. 12 X-35 kom till start som därmed var största entypsklass. Expresser och J/80 är inte va de var en gång i tiden.
Jag fick ett samtal med Claes Falk på Valdemarsviksbåten Xperia och han var väl inte helt nöjd med helgen. ”Det gick lite upp och ner” säger han när jag frågade om helgens race. Och det förstår man ju när man ser resultaten. 11-12-6-11-5-11 blev placeringarna på de sex racen. Om lördagens seglingar berättar Claes att det mesta gick snett, och när det går emot är det lätt att börja ändra på trim och rutiner i stället för att vara cool och tro på det man gör.
Ska man placera sig i det här gänget har man inte råd med några misstag, det skiljer ju bara två minuter mellan första och sista båt i mål fortsätter Claes.
Söndagens race gick bättre även om en trasslande häckstag strulade till det i sista racet.
Trosaseglaren Fredrik Orre gjorde en godkänd insatts som taktiker. Det var ju ett tag sedan han seglade så här ”heta” race så lite ringrost var det säkert i början, men Claes var imponerad över Fredriks arbete, speciellt i starterna funkade det kanon.
Vann gjorde båten Spike, SWE 168 med Anders Karén som rorsman. Två blev finska X.O, FIN 175 och trea Matrisen, SWE 8.
Nästa helg seglar X-35orna publikvänligt vid Nacka Strand och jag finns nog på plats nån av dagarna.

I Expressklassen dominerar Skumpan, SWE 305 med Ronny Gustafsson som med tre spikar på sex starter segrade före Tung, SWE 417 med Björn Gustafsson. Endast tio Expresser på startlinjen, trots SM i just Sandhamn om ett par veckor.

I J/80-klassen deltog åtta båtar och där segrade Pontus Törnblad med SWE 476 Heavy Duty.

Det var på banseglingarna det. I Sandhamn Open Hav tävlades det i två klasser, ORCi och SRS.

I ORCi-klassen segrade Boliden-VDn Lennart Evrell med sin First 40.7 Aida. Tvåa blev Patrick Forsgren med sin First 36.7 Malin och trea blev Epsilon Nemo, en IMX 40 med bland annat Hamns Broman.

SRS vanns av TP 52an Blixt med just Thomas Blixt som skeppare, före Blå’s, en Luffe 40 med Peter Ohlsson. Bronspengen kammades hem av Inga From Sweden, Richard Göranssons Corby 36. Det ska väl påpekas att Blixt var anmäld till IRC men eftersom det inte blev nån IRC klass valde de SRS eftersom TP 52:an helt enkelt inte är inmätt i ORCi.
Södertäljebåten Daiquiri med Gunnar Frostell gjorde an stark insatts på det långa ”coastal race” där de blev sexa. Totalt slutade de nionde plats av 22 startande.

Mer info och resultat här >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.