• Watski 2star | Startgrupp 8 och 9

Dan före dan! Nu vimlar det va heta båtar i seglare i Oxelösund. Några är fortfarande på väg dit i det blåsiga vädret. Och det verkar bli bra drag på vinden i vid starten också, vilket uppskattas av åskådare och fotografer. Det blir bättre bilder med lite byig och stulig vind. Mer action helt enkelt :-)

Här följer min sista startgruppsgenomgång, då jag tänkte ta både startgrupp åtta och nio idag. Båda dessa grupper innehåller ju förhållandevis få båtar. Men de är desto snabbare.
I startgrupp åtta återfinns åtta båtar mellan tolv och femton meter. I friska vindar är det inte helt lätt att hantera dessa farkoster ens med åtta tio man. Nu ska det klaras på två. Bara focken på Baltic 50:an Spirit är väl på ungefär 50kvadratmeter. Men det sitter förståss rullfockar/genuor på dessa båtar. Men inte på alla. Farr 40:an Happy har inte nån rullfock vad jag vet.
Dessa två båtar är de klart snabbaste i denna startgrupp, vilket kanske kan vara en fördel då det på natten till lördag vider mot nordlig vind. Då har Happy och Spirit kanske inte så långt kvar.
Happy är en ren kappseglingsmaskin och därmed lite knepigare att hantera, men 2009 blev de tvåa i sin startgrupp. Motståndet är nog lite tuffare i år. Happy får det tufft.

Spirit, här i Sandhamn. Foto: Niklas Q

Spirit med Erik Lindgren har tidigare en seger i Östersjömaran om jag minns rätt. 2006 var det. Ombord på Spirit seglar nu dessutom Peter Gustafsson, Blur.se. Han har haft fina framgångar på den andra sidan Sverige med sin J/109 Blur, både på shorthanded och seglingar med full besättning. De blir att räkna med, och med tanke på väderprognoser så är nog banrekordet i fara.
En som kan utmana Spirit om segern är Zelma, en Arcona 430 med Johan Zellman och Bertil Janmark. Dessa herrar segrade totalt 2008, och segermarginalen var stor. Då seglade de en lite mindre båt, en Arcona 400. En klar utmanare.
En båttyp som borde passa för det kommande vädret är Aspect 40. Långa rena linjer. Förhållandevis smal, och med stora gennakrar. Respect med Nävekvarnsseglarna Håkan Karlsson och Johan Eriksson knep andraplatsen 2010. Pallen blir nog svårt i år. Effect är en annan, nybyggd Aspect 40 som seglas av Björn Hägerman och Noel Barkelius, och Gransegel har ett antal fingrar med i denna båt. Effect har ett högre SRS än Respect, men den är lite lättare tror jag, och lite bredare segelgarderob. Både Björn och Noel seglar annars mest flerskrov. Och Noel har även setts i J/80 ett antal säsonger. Har även för mig att han seglade Express nått år också. 34:e plats blev han visst på Express-SM 2005 på Utö.

För grupp åtta är mitt topptre-tips följande: Spirit/Baltic 50 – Zelma/Arcona 430 – Effect/Aspect 40.

I grupp nio startar tre trimaraner. Jena, Corsair 31 med Jonas Seweling och Göran Wallmark slog ju sin motståndare ganska klart förra året och får väl just därför stå som favorit i år. Aranea, en Seaon 96 med Jan-Erik Palmqvist och Mats Leander var totalt slagna med sju timmar, och får det nog svårt även i år. Det får nog även Ior, en Corsair 28r med Ole Benckert och Mats Persson.
Mitt tips är här att Jena/Corsair 31 vinner. Och jag nöjer mig med att tippa segraren här.

Så, nu är det bara för alla drygt 100 båtar att ta sig runt de 300 sjömilen. Första start är 16.00 på onsdagen och på Watski 2star-bloggen kommer, om allt funkar, starten att streamas. Jag och pappa kommer förståss att vara där. För hoppningsvis kommer det ett och annat inlägg från hamnen innan start, och om det funkar så uppdaterar jag under starterna. En och annan bild lär det bli så småning om.

Bloggar: Spirit (blur.se) – Baltic 50

Happy – Farr 40 OD


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “• Watski 2star | Startgrupp 8 och 9

 1. Jonas på Happy
  24 maj, 2011 at 20:10

  Vilket jobb du har gjort Niklas, det har varit super kul att läsa dina inlägg. Happy skall göra sitt bästa för att hålla sig på rätt köl och försöka försvara banrekordet, det lär nog bli svårt. Det känns som en upprepning vädermässigt mot 2009 års race. Vi får hoppas att vinden lägger sig lite innan start annars kommer vi sakna våra 10 gubbar på railen

  Kul att du följer racet så bra

  Kör hårt!

  Jonas på Happy

 2. 24 maj, 2011 at 21:10

  Som sagt. Tack för initierade tippningar, även om jag inte är så säker på just den här. Vi skall köra så snabbt det går, och så hoppas vi kunna hota banrekordet :-)

  Säg hej när du är här!

  ///Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.