• Watski 2star | Grupp 2

Ska ska jag skriva några rader om startgrupp två. SRS 1,17 till 1,22. Det är fjorton deltagande båtar i denna klass. Fem av dessa är sörmländska båtar. Funny, Hambo, Firstinnan, Poseye och Mama Loo. Bland dessa finns en het vinnarkandidat. Kanske till och med totalvinnare. Dehler 29:an Funny från Södertälje BS med Anders Mathson och Niklas Svensson har tidigare placeringarna ett, tre, ett på Watski 2star Baltic. Ett flertal topplaceringar har det även blivit på de lokala racen Askö Runt och Kringlan Cup. Och Dehlern går väl bra i alla väder. Niklas Svensson är för övrigt bror till Jonas Svensson som för ett par år sedan tog hem totalsegern i W2sB. Jonas och Niklas har kappseglat mycket. Vann Kieler Woche ett år med Farr 31:an Bertlid & Co. Och båda var väl med när Harald Axling vann Fastnet Race 1997?

Funny, innan start 2009 - Foto: Jim Q

Facil 35:an Hambo, även den från Södertälje BS, seglas av Nils-Åke Nyström och Ingvar Bingman. De har startat W2sB två gånger tidigare med fina placeringar, trea och åtta. Båda gångerna har de seglat Ingvars Wasa 38. Nu väljer de Nisses Facil 35, som de för övrigt seglade Maran med en gång i tiden. Om de inte blir allt för blåsigt kan Hambo vara en kandidat för pallen.

Firstinnan - Foto: Patrick Fällman

Trosabåten Firstinnan, en First 35s5 med Jose Paavola och Thor Rölvåg är rookies i sammanhanget. Jose har kappseglat flitigt de senaste åren, men mest klubbtävlingar i Trosa och då inomskärs. Thor Rölvåg har ett Gotland Runt på 80-talet och ett Öland Runt 1991. Då seglade han med i den vinnande besättningen på X-95:an X-iL där bloggmaster själv seglade med ombord. Jag tror dock inte det räcker för pallen, ännu.

Poseye - Foto: Jim Q.

Poseye är en speciell liten farkost. Klart minst i sammanhanget med sina sju meter. Båten är konstruerad och byggd av ägaren själv, P O Svensson. Den har dessutom svängköl. Hittills har Poseye inte nått några framgångar på kappseglingsbanan. Både P O och gasten Stefan Eriksson är vana och meriterade kappseglare. Stefan har bland annat ett antal Express-år bakom sig tillsammans med Micke Lövgren. Med tanke på den korta vattenlinjen i förhållande till SRS-tal så vill dom knappast kryssa i frisk vind. Frisk slör vore kanske fint. Jag tror de får vara glada för varje båt de slår.

Wasa 270:a Mama Loo från Östertälje med Arne Hjelm och Jan Eklund har en femma och en sexa som placeringar de två gånger de startat. Med lite friska halvvindar lär väl den drygt fem ton tunga och elva meter långa Wasan ånga på bra. Jag tror de kan vara med och tampas om en pallplats.
En annan båt som är värd att varna lite för är Mixern Mon Amie med Roland Bergman och Olof Torvestig. De kom fyra 2009. På KSSS resultatlistor hittar jag Mon Amie med Roland Bergman på 13 Gotland Runt. Så rutin på havssegling finns det ombord. 1993 blev det en sjude plats av 37 i klass DH-B3.
Bland de fyra First 31.7 tror jag inte nån rår på täten. Om jag har koll så har ingen av dessa placerat sig över mitten på de tidigare W2sB. Men jag har haft fel tidigare…På The Crumb seglar Ronnie Haals F-18-seglare med bland annat ett Archipelago Raid i bagaget. Och har ni åkt med Eckerö-linjens båt till Åland så kanske det var Ronnie som var skeppare där.

Vinnare finns det däremot på Eloge 38:an Nirvana från Västervik. Bo Djerf och Lennart Jacobsson vann nämligen 2009 med en S-30. Hur Eloge 38:an går har jag ingen aning om. Men den är säkert lite bekvämare än en S-30 i alla fall. Jag räknar nog dem till pallkandidaterna.
Nu har jag nämn tolv av de fjorton i klass två. Och det skulle inte förvåna mig om nån av de två återstående då slår till och vinner. Så det är lika bra jag tar några rader om dessa också.

Cloud Nine, en Dynamic 3000 med Johan Söderström och Johan Tuvstedt ombord. Tuvstedt har seglat X-332 och X-3/4ton samt J/80. 2001 blev det vinst i Sandhamn Open med X-332:an Prefix. Johan Söderström har jag dock inte så mycket koll på. De kan nog tillhöra gruppen som tampas om tredjeplatsen.
Hanson 31:an Vahine med Lars-Göran Nilsson och Peter Lindvall har lite ojämna resultat. På W2sB förra året slutade de tolva av femton, men på andra etappen var de trea. På Gotland Runt 2010 blev de en 23:e plats. Men 2004 kom Vahine tvåa. Jag tror dock inte på nån pallplats här.
En svårtippad grupp, förutom segraren då….men jag ger er ett topptre-tips: Funny/Dehler 29 – Nirvana/Eloge 38 – Hambo/Facil 35.

Deltagares bloggar:

First 31.7 – Naomi

First 31.7 – Passaralla

First 31.7 – The Crumb


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.