• Premiärtur

Så har vi varit ute på årets första segeltur. Dock blev den väldigt kort, fem distans. Solen tittade fram och det blåste på rätt bra från sydost, i alla fall strax utanför hamnen där vi skulle hissa segel. Att hissa ett storsegel på en Express på två man är inte alltid det enklaste, speciellt på premiärturen. Mycket ringrost. Jag började med att tappa storfallet så det fladrade ut som en vimpel från masttoppen i den friska vinden. Vi fick vända om och ”köra ikapp” det. När jag väl fick tag på det blåste det på rätt ordentligt och seglet blåste omkring i båten. Det är ju inga travare på detta segel så det försvinner gärna iväg akterut om man inte håller i det. Till slut fick jag upp seglet. Det blåste på rätt bra när vinden pressades ihop i sundet in mot Trosa. Väl ute på Fågelöfjärden var det nästan för lite vind emellanåt.
Prylarna satt på plats och det mesta var ombord. Rorkultsförlängaren hade vi vänt hem för att hämta precis innan vi skulle ut.
Jag fick även tillfälle att testa iPaden lite mer. Solsken och vattentät påse. Utan solglasögon funkar det skapligt. Man ser ju var man är i alla fall. Vände man bort skärmen från den värsta solen så var det inga större problem. Bättre än jag trodde faktist. GPS:en visade rätt position de gånger jag hade tillfälle att kolla lite exaktare mot uddar och prickar. Prickar ska man väl kanske inte lita på, men dessa i Trosa inlopp verkar sitta på rätt plats. Gula linjen på nedanstående bild visar våran väg idag. Hade dock inte tid att knappa igång GPS:en för änn vi hissat och fått i ordning seglen. Några slag i början, sedan sträckte vi ut förbo Notstickshällan och vände ute på Fågelöfjärden. Bilderna är klickbara för större format.
Nu ska dynorna i, och trappan, och så spinnakern förståss. Sen är vi redo för att försvara Notstickshällan Race på lördag.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

4 comments for “• Premiärtur

 1. Daniel
  15 maj, 2011 at 19:16

  Alltid lika trevligt med årets första tur :-)

  Jag har problem med att förluckan flyger upp i riktigt höga vågor och sedan får förpiken en rejäl dusch när vågen bryter över däck. Det ser ut som att du har någon anordning där vid förluckan som kanske är till för detta? Har du möjligen nån smart lösning på detta problem?

  Mvh

  Daniel
  SWE595

  • 15 maj, 2011 at 19:27

   Råkade också ut för flygande förlucka för en tid sedan. Så fort man kom ut i lite sjö på kryss så lyfte luckan och vinden tog tag i den. Att ”låsa” från insidan är ju inget altrenativ om fördäckaren vill kunna få upp spinnaren kvickt.
   Ett enkelt gummiband är vår lösning på detta problem. Fäst den i relingslisten på lämpligt ställe så den går över luckan. Funkar utmärkt för oss. Använd inte för tjock tamp då det blir lätt att halka på den.
   Det finns säkert andra smarta lösningar.

 2. Daniel
  15 maj, 2011 at 23:38

  Det var den lösningen jag också hade tänkt, så det får bli så. Tack för tipset! :-)

 3. Tommi
  16 maj, 2011 at 20:40

  Grattis till premiärturen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.