Uffa Fox Challenge 2011

I samband med Trosa Seglar Vackert-regattan i sommar så kommer årets Uffa Fox-utmaning att starta just från Trosa. Målet är Helsingfors. Tävlingen är öppen för träbåtar med en segelyta av max 25 kvadratmeter.

Uffa Fox Challenge 2011: Tuff skärgårdssegling med miljöuppdrag från Trosa till Helsingfors.

Årets Uffa Fox Challenge blir en krävande 300 nautiska mil lång skärgårdskappsegling i sex etapper från Trosa via Åland till Helsingfors. Det blir tuff tävling kombinerat med ett vetenskapligt miljöuppdrag att ta prover på Östersjöns vatten.  Tävlingen är för mindre seglande träbåtar.

- Det är ett sätt att få uppmärksamhet för de mindre båtarna  i vår seglande kulturav, säger Olle Appelberg, projektledare hos Stiftelsen Scandinavian Yacht Trust, SCYT,  som är arrangör. Det är de mindre båtarna som löper störst risk att försvinna på grund av bristande underhåll och intresse.

Utmaningen är både ett äventyr och en ett miljöuppdrag. Deltagande båtar ska ta flera olika sorters vattenprover, mäta siktdjup och göra dagliga observationer av vattnets kvalitet. Det sker på uppdrag av professor Lena Kautsky vid Askölaboratortiet, Stockholms Marina Forskningscentrums fältstation utanför Trosa.

Den första utmanaren att anmäla sig var den finländska hajbåten Myrskylintu med Petri Wilska, Vesa Humalisto och Mika Talvitie från Esbo Segelsällskap. Intresset för kraftprovet har varit störst i Finland och så här långt är det bara finska båtar som hört av sig.

Kanske för obekvämt för svenskar.

- Kanske är det för obekvämt för svenskarna som hellre bankappseglar. Utmaningen i Uffa Fox Challenge är mer än kappsegling. Det gäller också att navigera rätt utan GPS, laga mat och leva campingliv i en liten båt under tretton dygn, kommenterar Olle Appelberg.

Racet startar den 24 juli i Trosa med mål i Helsingfors den 5 augusti.

Uffa Fox Challenge är SCYTs årliga utmaning till alla som seglar klassiska båtar att göra bragder i den brittiske båtkonstruktören Uffa Fox anda. År 1930 seglade han sin nybyggda lilla svenskinspirerade skärgårdskryssare Vigilant från Cowes i södra England till Sandhamn på 17 dagar.

Åttio år senare, i juli 2010 gjorde de tre unga britterna Luke Yeats, Jack Gifford och Will Shepherd om bedriften i en än mindre båt, den 15 kvadratmeters skärgårdskryssaren Vixen, byggd hos Oscar Schelins varv i Kungsör 1937. Den här gången gällde det den lite kortare sträckan Cowes – Trosa, 1000 nautiska mil,  och den klarade man galant på 12 dagar och fem timmar. En verklig bragd eftersom de tre hade en koj att dela på och seglade dygnet runt över öppet hav.

Proven och observationerna under premiärseglatsen 2010 visade till både allmänhetens och forskarnas förvåning att Nordsjön var full av sopor som flöt omkring, medan Vixen i Östersjön inte träffade på något kringflytande skräp alls. Båtarna seglar nära vattnet och kan observera saker som forskningsfartygen inte ser. Dessutom är det ovanligt att fartygen undersöker så långa sträckor som förra året då man tog prover varje dygn från Cowes i England till Trosa i Sverige

Tävlingen är öppen för seglande träbåtar med en segelyta på maximalt 25 kvm och dit räknas bl a mindre skärgårdskryssare, mälarbåtar, folkbåtar, neptunkryssare, drakar, femmor, tumlare och finska hajbåtar.

Hajbåten Myrskylintu

Hajbåten Myrskylintu (Stormfågeln) är första utmanaren i Uffa Fox Archipelago Challenge. Den tillhör är en av de populäraste träbåtsklasserna i Finland. Hajbåten är knappt tio meter lång, den ritades 1930 och det har byggts uppemot 300 båtar. Den finns också variant i Frankrike, där det byggts 500 båtar. Numera finns båten också i plast.
Hajbåten är en mycket vacker, sjövärdig och älskad båt, tänkt för kappsegling men som även ger möjlighet till övernattning för tre personer. Hajbåten ritades 1930 av den kände finländske konstruktören Gunnar L. Stenbäck. Foto: Jorma Rautapää.

Myrskylintu crew

Den finska trion Petri Wilska, Vesa Humalisto och Mika Talvitie från Esbo Segelsällskap utanför Helsingfors är först med att anta utmaningen Uffa Fox Challenge 2011. Det blir en krävande 300 nautiska mil lång skärgårdskappsegling i sex etapper från Trosa via Åland till Helsingfors. Tävlingen är öppen för mindre seglande träbåtar. Det blir tuff tävling kombinerat med ett vetenskapligt mijöuppdrag att ta prover på Östersjöns vatten. Bilden är från den kylslagna sjösättningen i Helsingfors den 4 maj.

Vixen

Uffa Fox Challenge är en årlig utmaning till alla som seglar träbåtar att göra bragder i den brittiske båtkonstruktören Uffa Fox anda. År 1930 seglade han sin lilla skärgårdskryssare Vigilant från Cowes i södra England till Sandhamn på 17 dagar.  Åttio år senare, i juli 2010 gjorde de tre unga britterna Luke Yeats, Jack Gifford och Will Shepherd om bedriften i en än mindre båt, Vixen, byggd 1937. Det klarade man galant på 12 dagar och fem timmar. En verklig bragd eftersom de tre hade en koj att dela på och seglade dygnet runt över öppet hav. På bilden lämnar de England.  Foto: Olle Appelberg

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION:
Olle Appelberg, 070 632 6624,  olle.appelberg@sailtrust.org

Scandinavian Classic Yacht Trust


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.