• iPad och navigation

Jag har ju gått och funderat ett tag över navigationshjälpmedel i båten. Vi hade ju en gammal Philips AP GPS från 90-talet liggandes i källaren, men det visade sig i somras att den gett upp. Troligen hade den fått sig en smäll.
Numera är det ju tillåtet även för oss Express-seglare att ha elektronik ombord, så länge det gäller SRS-segling. En GPS med karta kan vara en snabb hjälp vid kappsegling och navigation på banor som till exempel Arkö Runt.
Det lär bli en iPad i mitt fall. Första generationens ”padda” finns fortfarande att få tag på i vissa butiker, betydligt billigare än tvåan. Och tester jag sett visar inte på nån revolutionerande skillnad i prestanda med navigationsprogramen. iPaden är dock inte speciellt tålig mot vatten, men det finns en del vattentäta fodral från några hundralappar till flera tusen.
Sedan är det ju frågan vilken programvara man ska satsa på? 88 SEA, Navionics eller iNavX? Det kanske finns fler, men det är dessa jag har hygglig koll på.
88 SEA och Navionics verkar lite enklare än iNavX. Nån som har några synpunkter?I kommande nummer av Vi Båtägare kommer det föresten ett test av dessa program. 5 maj kommer tidningen. Jag får nog köpa den och läsa på lite.

Sedan finns det väl en del andra intressanta appar som en kappseglare kan ha nytta av. Nån som har några tips?


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

6 comments for “• iPad och navigation

 1. 23 april, 2011 at 09:11

  Har du kikat på batteritid/strömförsörjning och väderskydd?

  • 24 april, 2011 at 16:47

   10 timmar, ungefär ska väl paddan klara. Uppkopplad med gpd blir det väl lite mindre kanske. Men för mina behov räcker det i stort. Inte på juninatt kanske ;-) Men det finn sju papperskort och dom är alltid med ombord. Det finns ju ”billaddare” till paddan så det borde gå att lösa även i en båt.
   När det gäller väderskydd börjar jag med fodral jag såg för 290 kr tror jag det va, som ska vara vattentätt med bibehållen funktion.

   • Johan Törnblom
    26 april, 2011 at 16:55

    Någon som har sett länk till det billiga skyddet till paddan?

 2. 25 april, 2011 at 22:40

  Om ni inte redan har windfinder så ladda ned appen.. Toppen väder program . Mvh Roger med Nf Magda

 3. jr_mb
  30 april, 2011 at 00:17

  Memory-Map
  läs under http://www.maringuiden.se/forum/;thread=389278&highlight=ipad
  Sök ”ipad” på maringuiden så finner du en hel del info
  OE36

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.