• Tango femma på Arkö Runt

Har ni seglat en rundbana på sju timmar med spinnaker från start till mål? Det blev en ganska märkligt tävling, årets Arkö Runt. I princip seglade vi faktist hela banan runt med spinnakern uppe. Vi slog inte ett enda slag. Ganska trisst faktist. Men solen sken och det va på det viset en väldigt skön dag på sjön.

Knappt 60 båtar kom till start. Vi gjorde en ganska dålig start, men kanske man inte ska begära mer när vi inte seglar mer än vi gör. Det va länsstart. Vi kom för styrbord och gippade starx innan skottet for att sätta spinnakern. Gippen kom lite sent och hissningen drog ut på tiden. Men vi hamnade ändå i ett bra läge med fri vind och kunde snabbt få fart. Vid första rundningen hade vi nästan passerat alla i klassen.
Vinden blåste från nord och prognosen talade om vrid mot ost. Strategin var solklar tyckte jag och vi gippade direkt vid vinterklasen för att söka styrbordssidan av banan. Anders Roman med en NF drog tidigt iväg liksom ett par Expresser som vi tappade i gippen vid Vinterklasen. Våart styrbordsläge lönade sig och när vi gippade och styrde in mot skärgården på andra sidan Bråviken va det många som fick se aktern på Tango. Vid Stora Alen var vi i täten i klassen och hade bara två båtar före i hela fältet. Men bara några hundra meter in i skärgården började vinden krångla. Det vred hit och dit och det avtog. Pustarna kom och gick och med våran orutnirede besättning tappade vi mycket på våra närmaste motståndare i gippar, spinnakernedtagningar och hissningar. Inget att säga om. Det lönar sig att träna.
Clas Ljundahl med Crown 31 och Håkan Karlsson med Aspect 40 passerade oss innan passering av Arkö.
Och just vid Arkö vred vinden runt. Läns upp genom Arkö Sund. I kraft av bra segling i början hade vi fri vind upp i skärgården. Vid Anholmen fick vi droppa spinnakern några minuter, men snart var den uppe igen. Och där satt den ända in i mål. Brant halvvind upp mot Grässkären, och där skulle vi få ta ner…men inte då! Vinden fortsatte att vrida och det blev ytterligare en brant spinnakerbog mot Vinterklasen. Det två norrköpings-Expresserna med Dick Larsson respektive Claes Boman hängde vi inte med idag. Det skulle vi inte göra heller. Båda har seglat mycket, har samtrimmad och rutinerad besättning. Vi strulade för mycket i manövrarna. Men på resultatlistan slutade vi femma totalt. Helt okej. Men avståndet uppåt var rätt stort. Kan även notera att alla tre Trosabåtar slutade på topp elva.
Segrade totalt gjorde Anders Roman med en NF. Han har vunnit förr, men jag tror han seglade Rivall 22 den gången. Tvåa blev Clas Ljundahl med en Crown 31. Sedan följde tre Expresser. Tycker dock inte riktigt att det var nått Express-väder. Men å andra sidan, vem vill ha spinnakerkör hela banan?

Resultat >>>

Bilder kommer på söndagkväll. Kamerasladden ligger hemma, och där är inte jag just nu.

Skönt föresten att vi slog ”Dehler-Doris” där Erik B seglade ombord. Men vi var väldigt snälla som släppte in er vid rundningen av röda bojen….


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

4 comments for “• Tango femma på Arkö Runt

 1. 28 augusti, 2010 at 21:45

  Hedj, Niklas tack för platsen vi sista bojen, vi hade tänkt gå bakom er men när ni så snällt lämande plats åt oss så tog vi den. Får väl bjussa på en öl vid tillfälle ;-) Erik tog lite bilder på er, kommer säkert via mail från Erik.
  Märklig segling, har aldrig varit med på ett Arkö Runt där man i princip kunde segla spinnanker hela banan runt. Vi gjorde iallafall inte ett enda slag. Struligt o lite annat gjorde att 34DD Rabalder gled iväg från oss vid Arkö Lotsstation och var 5 min före oss i mål. X-332 Inga Grund gled iväg riktigt fint o var några båtlängder före Rabalder i mål. Snyggt jobbat av Henrik & Co med sin ”nya” båt.
  Vi lider tyvärr lite av att vårt storsegel inte är fullt stort (SRS-max), vi saknar nå´n dryg kvm i akterrunda i toppen..
  Vi får se om Jultomten kommer med riktiga grejer..
  Hälsningar
  StefanK

  • 29 augusti, 2010 at 07:42

   Vsg ;-) Vi hade i princip sagt tidigt att vi skulle ge er platsen eftersom vi kände att våra manövrar inte funkade idag. Och vid röda bojen var det ju en ganska tvär sväng. Ingen idé att bråka. Ni skulle ändå glida förbi rätt snabbt.

 2. 29 augusti, 2010 at 10:36

  Hejsan,
  Det var ju tur att vi hann ifatt er på sjön så det blev ett par bilder även om vi inte tog er i resultatlistan.
  Håller med om att det var en knepig segling. Om man tittar på topp 5 i vår startgrupp så gick X-332 västerut på vägen ner, X-99 gick österut, Diva och vi höll oss ganska i mitten och Enbom/Rabalder gick lite längre väster. Vi fyra (99, Diva och Dehler) låg inom 40 meter vid Logen med X-99 bakom oss. SÅ trots det enorm skiftande vindarna på Bråviken var det sen som avgörandena skedde. Vi blev täckta en del på länsen mot Gränsö. Vi gippade många gånger och försökte skära oss fria men det var där som Rabalder gled ifrån i fria vindar.

  • 29 augusti, 2010 at 16:04

   Vinden kanske hade vridit mer på nordost när ni startade jämfört med våran grupp. För våran del blev det ett jättekliv när vi var i höjd med Penningskärsbådan. Då var det bara att gippa och gå före hela gänget.
   Hade en timme före start kollat vädret på Windguru.cz vilket stämde oerhört bra.

   Fri vind är väldigt viktigt. Det är nog en förklaring till vårat resultat. Tack vara bra vägval i början hade vi sedan fri vind banan runt i stort sett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.