• Det blir trångt på Baggen

På lördag drar ett av de större idrottsevenemangen i Sverige igång. junior-SM, med nästan 600 jollar och brädor. Nästan 1000 seglare. Elva båttyper. Det lär bli trångt på Baggensfjärden utanför Saltsjöbaden. Baggen är ju känd för sina knepiga vindar, speciellt vid högtrycksväder. Jag har själv seglat där själv många gånger och man kan bli yr i huvet av vindvriden.
En nyhet i årets SM är Optimist XS där XS står för Xtra small. Optimist XS seglar närmare land på kortare banor och därmed lite kortare pass på sjön. Tanken är väl att även de lite yngre och mer ovana seglarna ska få vara med och uppleva seglingsfesten, för seglingsfest är vad det är. Båtar och seglare överallt. Tyvärr har jag aldrig själv fått uppleva nått JSM själv.
Förutom själva seglandet blir det förståss även lite underhållning, prova-på-aktiviteter och besök av kända seglare.
12 sörmländska deltagare får jag det till när jag kollar igenom startlistorna. Det är bara fyra Sörmländska klubbar representerade om jag har koll. Oxelösund, Strängnäs, Trosa och Nävekvarn. Ingen från Svearna, ingen från Torshälla och ingen från Nyköping. Och bara en från Trosa, vilket jag tycker är lite tråkigt.
I E-jolle finns Trosas Felix Brodin och Strängnässeglaren Johannes Cederholm, och Maria Bjureen samt Kajsa Sundklev, båda Oxelösund. Bland tjejerna seglar Kajsa för en topplacering och bland killarna bör Felix ha en god chans på en plats bland de 20 bästa.
Bland de 159 optimistkillarna finns fyra sörmlandsseglare, Erik och Gustav Lindén från Nävekvarn och Måns Gustavsson samt Simon Cederholm från Strängnäs. Erik ska vara den som har bäst chans till bra placeringar.
I den nya klassen Optimist XS finns tre seglare, Oxelösundstjejen Clara Myrbakk, Emil Gustafsson från Strängnäs och ytterligare en Lindén, nämligen Oskar som är en av de yngsta i hela JSM med sina åtta år.
Första tävlingsdag är på söndag, och jag hoppas att jag kan få in en och annan bild samt lite info från någon seglare, förälder eller coach.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.