• Två dagar kvar till start: Respect!

Så är det bara två dagar kvar till start, och man kan börja kolla väderprognoser på riktigt. När jag skriver detta är det dock söndagkväll. Prognoserna just nu, de jag kollar blir man ju mest förvirrad av. På väderkartorna på TV så visas det sydvästvind varje dag nästa vecka. Sidan Windguru.cz visar på väst till syd på onsdagen, syd till sydost på torsdagen och nordligt på fredagen. Kollar man sedan kartan över mellersta Östersjön på Weather Online så snurrar det ordentligt. Det ser inte helt enkelt ut. Den som förlitar sig på en utgivare av väderprognoser kan nog hamna fel. Det gäller att ha en bra översikt och därmed se olika scenarion över väderutvecklingen. Många av deltagarna sitter väl med nån form av routingprogram vilket naturligtvis är en bra hjälp. Men man ska tänka på att väderkartorna kan se olika ut beroende på hur man tolkar situationen. För min del tycker jag det skulle vara trisst om Svts prognos slår in med sydvästvind från onsdag till lördag. Ingen riktig kryss!

Så till dagens koll på deltagarna. Under söndagen har ytterligare ett antal båtar fallit ifrån på startlistan. Betty Boop – Omea 34, Ava – X-332, TimeOut – Diva 35 och som jag anade Inga from Sweden – Corby 33. Tråkigt, men de är fortfarande fler än förra året. Kanske kan det komma till nån. Sedan tidigare har även en av de tre Aspect 40:orna försvunnit, den med Martin Angsell vilken kunde ha varit en het segerkandidat. Nu finns ju två Aspect 40 kvar i tävlingen, och med tanke på båtarnas tidigare resultat så räknas de helt klart med i kampen om segern. Det är en snabb båt. Den kryssar säkert fint och med gennaker på peke så lär den ånga på rätt fint på öppna bogar också. Läns vill man nog undvika då gennakern kräver ordentliga vindvinklar. Den ena båten seglas av Håkan Karlsson och Johan Eriksson, Nävekvarns BK. Håkan har jag tidigare sett högt upp i resultaten, främst med 606. Och Lidingö Runt gick ju bra med Aspecten. Tvåa då. Respect, heter den båten. Den andra, men namnet Perfect seglas av Anna Drougge och Lena Having, två rutinerade tjejer, inte minst Anna som seglat ett Ocean Race. Lena har tidigare seglat en IMX 40 vid namn Spiff. Båda Aspect 40:orna lär ligga i topp. Det är jag säker på.  Men jag har tre båtar till som jag kan tänka mig finns med i toppen. Euforia, J/120 är en. Den seglas av Jonas Bergström och Björn Österberg. Båten blev grupptvåa 2009 och en J-båt med gennaker bör vara ett bra verktyg för en segling som denna. Björn Österberg är ju också rätt duktig som seglare. Han lär väl i alla fall veta hur seglen ska skotas.
Arcona 430 med Johan Zellman och Bertil Janmark är också en het båt. 2008 vann dessa herrar Watski 2star Baltic totalt. Då med en något mindre Zelma.

Happy – Farr 40. Foto: Jim Q.

Och så har vi den båt som har banrekordet för enskrovsbåtar, Farr 40:an Happy. Den är helt klart en av de häftigaste båtarna som seglar i de svenska vattnen. De blev tvåa 2009 och blir det lätta vindar tror jag de kan hänga med bra. Blir det blåsigt så är nog inte Farr 40 den optimala shorthand-båten precis.
Jag har även en liten outsider. Farr 30:an ORCA med Patrick Lindblom och Fredrik Månström. Båten är ju bara 30 fot och därmed betydligt kortare än sina gruppmotståndare. Blir det mycket kryss är de rökta, speciellt om det blåser på ordentligt. De vill nog istället ha lätta vindar och då gärna slör, och kanske lite sköna surfvågor att åka på.
Mina tre kandidater i denna grupp är ändå Euforia, Respect och Perfect.

Det är nu en startgrupp kvar. Flerskrovsbåtarna. Det hade ju varit kul med några fler än tre, även om jag inte är nått stort fan av sånna farkoster. Om nu dessa tre kommer till start så lär ju Clabbes 60-fotare segla i en annan värld och resultatet kommer mest att bero på hur vädret blir. De två andra är dock hyfsat jämna sett till SRS-talet. Båda är också ungefär lika långa så det kan ju bli en intressant match. Mitt tips lägger jag på Corsair 31:an Jena med Jonas Seweling och Göran Wallmark. Göran Wallmark har ju varit med några år. En gång i tiden va han navigatör på den gula Mumm 36:an Champange.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

0 comments for “• Två dagar kvar till start: Respect!

 1. Mattias
  24 maj, 2010 at 15:52

  Jag tror att någon från Strängnäs vinner i år igen.

 2. 24 maj, 2010 at 20:46

  Om nu inte Leif Englund räknas upp bland favoriterna så har han i alla fall min favoritbåt Dehler 34 SV. Go Leffe Go. ;-)
  Dehler måste ju vara favoritmärket. Vilken massa Dehlerägare som kör 2-handed!!
  Imponerande stallkamrater. Respekt i söder!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.