• Tango vann Notstickshällan Race

Bana >>>

Det kändes lite stressig i morse. Båten va ju inte ens seglingsklar när jag kom till klubben strax före åtta. Sent i går kväll hämtade jag upp seglen ur källaren, och på morgonen innan rorsmansmötet monterade jag spinn-bomspåsen, skruvade fast riggen och grovtrimmade samt drog spinngajarna och kopplade spinnbom. Till saken hör ju att jag också håller i tävlingen. Det var ju för övrigt inte långt borta att vi gav upp redan igår när vi såg väderprognosen. Tanken att ge sig ut och blöta ner båt och segel, och sig själv för att kappsegla mot endast två andra båtar lockade inte precis. Nu bestämde vi oss dock sent i går kväll för att köra. Kvällsprognosen såg lite bättre ut.
Tre båtar kom alltså till start. En Albin 78 med Jan Lindmark och Hasse Lundén, klubbens i särklass vinstrikaste team. Dehler 34 DD med Kjell Enbom och dagen till ära seglingskommitténs Jose Paavola ombord. Även Kjelle har ju spikat en och annan tävling genom åren. Och så Expressen Tango med mig och pappa samt en jobbarkompis, Mattias.
Ute vid Notstickshällan va det nästan blankt på vattnet. Svag vind från ost-sydost. Krysstart och kryss ända ner till Svarthälls fyr. Bra! Jag tycker om kryss. Dels är det ju kul att få jobba lite, och dels kan det ju bli lite utslagsgivande med vägval och vindvrid. Vi gjorde dock en bedrövlig start. Ska man göra det när det bara är tre båtar på start? Trots allt var det lite trångt vid lovartsbojen. Vi hade tydligen lite samma tankar. Vårat misstag var dock att ha för lite speed och så körde de över oss, Dehlern i lovart och Albin 78an i lä. Vi slog snabbt och sökte oss upp mot Hänö där vinden brukar dra längs land vid ostvindar och så kändes det nu också. Kryssen ut mot Svarthäll blev dock lite knepig. Dels tyckte jag att det va nått som inte riktigt stämde med trimmet, och dels va vinden väldigt oberäknelig. Ibland blev det bara ett stort vindhål och där låg vi och guppade och såg den blå Dehlern forsa iväg. Det va förståss lika för de andra, men när vi själva hade vind så såg man ju knappast de andra ligga still.
Efter Svarthälls fyr blev det en kort bidevindsbog upp mot Doftskär där vi kunde hissa spinnakern. Vi knaprade in ordentligt på Kjelle på väg in mot rundning vid Notstickshällan. Slör/läns och Kjelle utan spinnaker. Efter rundningen av bojen vid Notstickshällan bar det av ut mot farleden och Svarthälls fyr igen, och då va vindgudarna mot oss. Kjelle sträckte hela vägen ut från Notstickshällan till röda pricken vid farleden, medan vi fick slå redan vid sundet Hänö och Hållvastö. Ja, Lindmark/Lundén fick slå ännu tidigare. Vinden hade nu på kort tid vridit över 30 grader. Lindmark/Lundén valde också att gå ut norr om Krogskär vilket dom troligen tappade en hel del på. När vi närmade oss Svarthälls Fyr ökade vinden från syd-ost och avstånden mellan båtarna drogs ut ordentligt, i meter räknat. Avståndet i tid minskade nog i och med att vi seglade betydligt snabbare nu. På vägen in mot målet vred vinden mot och det blev stundtals ganska brant att föra spinnakern. Men vi slet på bra. Vi skar mållinjen drygt åtta minuter efter Kjelle och sedan kom regnet. Och med regnet avtog vinden igen. Albin 78an gled över linjen 18 minuter efter oss och vinsten va solklar. Kul för vår gast Mattias att i sin tredje kappsegling få vinna. Och äntligen fick vi spöa den lilla snabba Albin 78an med Janne ”Limpan” Lindmark och Hasse Lundén, de blev tvåa och Kjelle slutade trea.

Resultat >>> (pdf) Fler bilder >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.