• Sörmlandscupen då och nu

Siffror och statistik finns det gott om hemma hos mig, både i datorn och i gamla pärmar. Här kommer lite siffror som kanske intresserar någon. Deltagarsiffror i jolleseglarnas Sörmlandscup.

1999, för tio år sedan, deltog totalt 63 seglare i Sörmlandscupen, i år blev det tillslut 27. En minskning med 57% En intressant sak är att antalet deltagare i den yngre optimistklassen i stort sett varit densamma genom åren. 1991 var det 20 startande, 2008 17 och i år 15. Det är i de andra klasserna det har minskat. 1991 var det 20 E-jollar, i år 7. 1992 var det 14 Laserseglare, i år inga. 1992 var det 17 optimist äldre, i år 5.

Det är alltså ungfär lika många som börjar segla varje år, men fler ger upp tidigare nu för tiden.

1990 var det för övrigt 70 startande på Trosas jolletävling Lions Kanna varav 30 E-jollar.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

0 comments for “• Sörmlandscupen då och nu

 1. Erik Barkefors
  18 oktober, 2009 at 16:54

  Hela föreningslivet darrar idag pga att ungdomarna stannar hemma. De ”små” barnen går dit föräldrarna säger men när de få en egen vilja så blir kompisar, dator/internet/TV-spel viktigare.
  Hur är det med andra faktorer inom seglingen. Finns det mindre seglingar för de jolleseglare som inte känner sig mogna för Rikskval osv med hundra startande? Bensinen är ju inte billig heller så många familjer funderar nog både en och två gånger innan de drar till Motala/Gottskär med E-jollen på takräcket (1,2 liter/mil).

  • Niklas
   18 oktober, 2009 at 19:25

   Det finns naturligtvis många faktorer att lägga samman som bidrar till minskningen. Och precis som du säger, hela föreningslivet, det är ju inte bara jolleseglingen som tappat deltagare/medlemmar. Internet och TV/dataspel är naturligtvis en bov i dramat då det är mycket bekvämare att promenera över till polaren och sätta sig vid datorn några timmar.
   När det gäller mindre seglingar är det nog så att det är ont om det. Det finns sörmlandscupen, fem/sex tävlingar på en säsong. Vill man segla mera får man ge sig ut en bra bit. Å andra sidan så finns det arrangörer som försökt med tävlingar, men inte fått deltagare. Allt hänger ju ihop och frågan är var man ska börja.
   Till att börja med tror jag det måste till en ungdomskommitté i SdSF i stället för en ensam ungdomsansvarig. Då blir det fler idéer, lättare att ta hand om idéerna och enklare att få information mellan klubbarna. Det borde vara mer sammarbete mellan klubbarna. Vet iof. inte hur det funkar nu för tiden, men när jag seglade jolle och va tränare i TrBK så hade vi en hel del utbyte med andra klubbar, även på träningarna på vardagkvällar.
   Jag tror ju inte det går att komma tillbaka till 80-talets deltagarsiffror, men bättre än nu borde det bli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.