• Kolla skotningen

Jag lovade ju lite bilder från helgens tävling Höstseglingen i Trosa. Patrick Fällman på startbåten fick låna en av pappas kameror och knäppte lite bilder. Det blev dock mest från målgången eftersom startbåten råkade ut för motorproblem. På bilderna kan man rätt bra se skillnader i skotningen av seglen. När man faller av några grader från dikt bidevind är det väldigt vanligt att man bara släpper ut på skotet och kollar nederdelen på focken. Glöm inte att se upp! Ett extra block ute i relingen ett par decimeter längre fram gör susen. En fartskillnad på 0,3 knop är inte omöjlig.

tobbe.jpg

X-99 med Torbjörn Blomberg. Inget större fel på skotningen här.

tango_paavola

Tango strax före Paavolas First. Förmodlingen är skotpunkten för Paavolas fock lite för långt bak. Det är på lite öppna bogar mycket viktigt att dels flytta fram skotpunkten, och dels flytta den ut mot relingen.
Man kan tjäna flera tiondels knop i fart på det.

beason

Blomqvists Beason 31. Lite fladder i genuatoppen här med. Fram med skotpunkten ett par decimeter.

beason_2

En bild till på Beason 31:an. Akterliken på de båda seglen ser ju ganska lika ut.

facil_26

Erik och Arne, två rutinerade herrar med Facil 26. På den här bilden ser det rätt bra ut.

x-79

X-79 med David Karlsson hängde med bra på de öppna bogarna. Här ser skotningen bra ut. Möjligen skulle fockskotet dras ut mot relingen mera.

ohlson_29

”Björnligans” Ohlson 29. För att vara kappseglingsdebut ser trimmet riktigt bra ut.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

0 comments for “• Kolla skotningen

  1. Erik Barkefors
    9 september, 2009 at 17:28

    Genua/fockskot i kanten är alldeles för ovanligt. Kan ge massor i lätt/mellanvind och utsläpp. kräver inte mycket prylar. Rutgersson har fina fällbara pad-eyes och sen ett par enkla block och en råtta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.