• Rapport från Arkö Runt

Sitter här hemma efter en jobbig dag på sjön. Sex timmars race i en båt som rör sig hela tiden. Antar att jag har ont i kroppen i morgon.
Dagen började annars med att starten skjöts upp en timme på grund av ett stort fartyg som skulle lotsas in i Oxelösunds hamn. Den tiden ägnade vi åt att försöka leta reda på ett logg-givarhjul. Vi upptäckte att anledningen till att loggen inte funkade var att just givarhjulet skadats, förmodligen vid upptagningen förra helgen då vi tvättade botten. Nu fick vi aldrig tag på nått. Butikerna hade inte öppnat, och både Anders och Anders, Kristiansson och Mathson hade ett reservhjul, men hemma. Av Kristiansson fick vi dock låna en GPS i utbyte mot en latta.
Väl ute på start tyckte vi att vinden inte var så hård som vi först trott, och det var inte så svårt att komma fram till var vi skulle starta, en bit nedanför mitten, mer vind. Startlinjen består av ett av hamnens lysbojar samt en flagga på land. Flaggan på land gör att det är ganska knepigt att kunna hålla koll på linjen ute på vattnet. Jag tycer nog att vi trots det gjorde en bra start. Vi kom i väg bra och i fri vind. Index, där min bror seglar med gjorde även de en bra start. På väg ut mot Klasshällan, första rundning gick vi till en början bra, men en lite miss halvägs bäddade för att en Facil 30 och en Maxi Racer skulle passera oss. Östgötamästaren Index ångade på i fri vind i täten och var först ut till Klashällan. Några båtar slog direkt efter bojen, medan några andra, däribland vi och Index gick ut en bit innan slaget innåt Bråviken, något jag nu tror var fel. Vi skulle slagit direkt. På babords bog vred vinden mot, vilket jag inte räknat med. Eftersom vi låg högt upp så förlorade vi där mot större delen av fältet som låg i lä. Vi fortsatte dock innåt för att söka sjölä innanför de små öarna. Stundtals blåste det i ordentligt, lite för mycket för vår lätta besättning. Men mellan, när vinden avtog hängde vi med bra. Vi passerade Facil 30:an, hände av Mårten Nordlund i J/24 och Chsristoffer Vilu i Maxi racern. Mot X-95an Index, Crown 31, M30 och Rivaler hade vi dock inte mycket att sätta mot.
Vid rundningen av Grässkären hade Anders Mathson kommit i fatt med sin Dehler 29. Till en början seglade han förbi rätt snabbt, men i och med att vi kom ner mot Arkö-skärgården och vinden avtog gick vi bättre och bättre. Vi kom till och med ifatt större och snabbare båtar som tidigare passerat oss.
Ner genom Gränsö sund och förbi Arkösund blev det lite släpp i seglen och de långsmala båtarna som H 35 och Rivaler blåste iväg ordentligt.
Vid Arkö lots åkte spinnakrarna upp och det blev läns med en del gippande upp förbi Lundarna. Vägvalsmöjligheterna var dock små och det blev en ganska händelsefattig och tråkig resa tillbaks över Bråviken. Med svagare vind hade det blivit mera skärning och därmed mera vägval. Nu gick vi nästan rakt mot Klasholmen, och utan logg hade vi inte ens nått fartrekord att slå på de korta vågorna som bygdes upp ute på Bråviken.
I skrivande stund har jag ingen aning om resultaten. Index slog oss, det är jag rätt säker på. Två Rivaler och H 35:an slog oss också, och M 30:an borde också ha varit före….

Här följer några bilder tagna med min mobilkamera.

Bild054

Index just efter starten.

Bild055

Här har vi just passerat vid Lundarna.

Bild056

Tardis, Dehler 33

Bild057

Yukai, Dehler 34 SV

© Foton: Niklas Qvarnström


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.