• Inför Arkö Runt

SMHI har höjt vindstyrkan igen i prognoserna för morgondagen. ”Mellan syd och sydväst, 8-11 m/s. Risk för vindbyar över 10 m/s: 100%”. Men det verkar inte bli nått regn i alla fall.
Kan det bli en Rival 22 som vinner årets Arkö Runt? Nja, kanske, men det beror lite på vilket håll vi seglar banan, och exakt vilken vindriktning det blir. Rivaler gillar väl inte läns, det gör jag och min Express.


Knappt sjuttio båtar är anmälda, i sex klasser. I klass 1 seglar fjolårets segrare Jan Dalhäll med sin Triss Norlin, LYS 0,89! En LYS-raket! Men i klassen finns också ett par 606 som innehåller duktiga seglare. Team Lövgren får man aldrig räkna bort. Med tanke på vinprognosen kanske man ska nämna de båda Neptunkryssarna också med Hasse Gustavsson respektive Wester/Jakobsson.
I Klass 2 finns det färre segerkandidater, men nån ska ju vinna klassen. Anders Roman med NF brukar hålla sig väl framme i resultaten. Valdemarsviksseglaren Niklas Molin med en 707 kanske är en utmanare.
I klass 3 ser det rätt hårt ut. Två Expresser, Tango och en Norrköpings-Express (SWE 523), tre Rival 22, där Fredrik Yngwe absolut kan vinna hela racet. Östgötamästaren Claes Falk med sin X-95 Index kanske gärna sett lättare vindar, men med tunga gubbar på relingen och mycket kryss/läns är även de en utmanare till pokalerna. Mårten Nordlund, J/24 är en annan, samt Roine Gäfvert med en H-35. Clas Ljungdahl med en Crown 31, anmäld med LYS 1,15 lär väl pinna på. Fredrik Yngwes Rival är nog hetast i klassen på lördag. Södertäljeseglaren Anders Mathson med Dehler 29 vann Askö Runt, Kringlan Cup och kom tvåa på Wastki 2star om jag minns rätt. Håller han båten på rätt köl är han min favorit till segern i klass 4.
I klass 5 seglar en Swede 41 som jag inte känner till. Men en sån båt bör ju trivas i lördagens väder. Ska bli intressant att se Staffan Olsson med sin nya First 36.7.
I klass 6 är det flerskrov som gäller. På startlistan finns bara en båt, en Multi 23, men i hamnen låg en till, one-off-kattan Murre. Multi 23:an med ett LYS-tal på 1,82 lär ju vara först i mål, men har ingen chans på totalsegern tror jag.

I mån av tid uppdaterar jag på Twitter under racets gång.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.