• Jolleseglingen Lions Kanna

tbkstandertDen 16 augusti seglas den årliga jolleseglingen Lions Kanna i Trosa. Tävlingen ingår i Sörmlandscupen men är även öppen för deltagare utifrån. Klasserna som gäller är främst Optimist, E-jolle och Laser Radial.
I slutet av 80- och början på 90-talet var tävlingen stor. Thor Rölvåg som då var ordförande i TrBKs ungdomssektion sått dygnet runt och ringde runt till klubbar och seglare för att bjuda in dem till tävlingen. 1990 tror jag det var så deltog över 70 seglare. Det borde vara deltagarrekord på en tävling ingående i Sörmlandscupen. Nuför tiden är man glad om det blir över tio båtar till start. Trosas tävling Lions Kanna tillhör dock fortfarande en av de större i Sörmlandscupen.
De senaste åren har banan legat direkt i anslutning till klubbens område, på Tureholmsviken, med både för- och nackdelar. En stor nackdel är djupet. Blåser det hårt och seglarna kapsejsar så fastnar de lätt med masten i botten. Fördelen är ju förståss publikvänligt, om det nu är några som bryr sig, och att det är kort ut- och insegling.
Jag har själv funderat på om man ska segla någon annan stans, för att just slippa masterna i botten.

Just nu är det bara två anmälda, men det brukar vara så. Förra året var det bara två anmälda när anmäldningstiden gick ut, sen blev det trots allt en bra tävling med ett 15-tal deltagare. I år tror jag på fler. Trosa har flera optimistseglare på gång och jag har sett på resultaten från andra klubbar att det finns seglare, det gäller bara att ”orka” ta sig hit.
Förhoppningsvis blir det ett startfällt i E-jolle och kanske Laser radial också.
VM-seglaren Therese Antman borde ställa upp, och Svenska mästaren Anders Carlsson som är i Trosa veckan innan skulle ju kunna stanna över helgen och förgylla E-jolleklassen.

Lions Kanna som tävlingen heter är igentligen vandringspokalen till klubbtävlingen. För att ha bra chans att ta hem den pokalen så bör man ha fem seglare i minst två olika klasser. Det är nämligen klubbens fem bästa resultat som räknas samman. Klasserna som räknas är Optimist ynger (upp till 12 år), optimist äldre, E-jolle och Laser Radial. I E-jolle och Laser räknas tjejer och killar var för sig OM det är fler en tre tjejer och tre killar. Andra klasser kan även tänkas efter godkännande från tävlingsledningen.

Inbjudan och info finns här >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.