• Gotland Runt -87

För ett tag sedan damp det ner några bilder i min mailbox från min far. Gotland Runt 1987, mitt och pappas första varv runt Gotland. Jag minns precis hur det var, kallt blött och segt. Placeringsmässigt gick det väl hyggligt för att vara första racet på havet för samtliga ombord, 23e plats i klassen av 44. Besättningen min far Jim, Jag, 19år, Johan Ljunggren, 19, Magnus Ljunggren, 22 och Fredrik Modahl 25 som i sista stund klivit ombord sedan Göran Fahlén ”bangat”. Göran skulle stå för havsrutinen då han ett flertal gånger seglat över Atlanten och runt bland öarna i Västindien. Göran var dock ingen tävlingsseglare och bara en vecka innan start tackade han nej. I stället lyckades vi hitta Fredrik som kunde ställa upp. Ingen av oss hade tidigare seglat kappsegling på havet. Magnus hade väl några gånger seglat kryssarklubbens 48-timmars. Jag minns att det var kryss hela vägen ner mot Hoburgen, disigt, kyligt och måttliga vindar. Starkaste minnet är väl det som skedde utanför Fårö; stopp i muggen! Skepparen hade missat att informera besättningen om att man är försiktig med toapappret så det inte blir stopp…nu blev det stopp, skitvattnet rann över och ner i kölsvinet där vi förvarade en del ät- och drickbart. Klockan var fem på morgonen och det gungade rätt skapligt. Skönt att ligga på durken då och skura skitvatten! Naturligtvis blev det skepparens (Jim) uppgift, han var nog den enda som inte kände något av sjösjuka i den situationen. gr87_1b

Bilden ovan: På väg ut till starten, väl sammanbitna. Hela besättningen i egendesignade jackor sydda i av Gittan Rölvåg.

gr87_2b

På kryss i diset utanför Gotlands ostkust. Magnus vid rodret

gr87_3b

Spinnakergång utanför Visby, fortfarande grått väder. Jag skotar spinnakern och Johan på däck samt Fredrik i ruffluckan ser ut att kolla in konkurrenterna bakom oss.

Båten vi seglade på den tiden var en Albin Alpha (SWE 26). 22 år sedan var det. Tiden går….

Klassvinnare blev för övrigt Mats E. Wold i sin Rapier 31. Totalsegrare blev Briandritade Royal Blue med Göran Ekdahl.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

0 comments for “• Gotland Runt -87

  1. 31 mars, 2009 at 22:30

    Roligt! Vi ska göra i princip samma grej i sommar på Gotland Runt 2009.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.