• Sju sekunder!

Fågelöfjärden 15 minuter innan start. ©Foto Niklas Qvarnström

Vädret var väl inte det bästa för kappsegling, svaga vindar, duggregn och fem grader. Trots det startade dubbelt så många båtar som förra året i TBKs Notstickshällan Race, en distaskappsegling på ca 12 Nm. Det började lite körigt i morse, 75 minuter före start när vi just ska packa upp seglen först focken, och sedan storen…men i påsen som det står stor på ligger ytterligare en fock! Bara att kasta sig i bilen och åka hem, springa ner i källaren för att ta upp en ny segelpåse med ett storsegel i. Tillbaks till båten. 55 minuter till start och alla andra hade lämnat hamnen. För oss var det bara att lyfta ombord snurran igen, för vinden skulle inte hinna blåsa oss ut till start. Vi han ut, och vi han göra ett slag innan start. Och vi han upptäcka att loggen inte funka, och inte heller mitt startur som har funkat i 18 år… Hoppas mobiltelefon skulle tåla fukten.

Rorsman på Tango. ©Foto Niklas Qvarnström

Vinden blåste lätt från sydost vilket innebar krysstart och kryss ut mot Svarthälls fyr som var fösrta rundning. Eftersom alla prognoser visade på vrid mot syd så välde vi att hålla oss på den södra sidan av banan, vilket snart visade sig inte alls vara bra. De som gick för styrbord ut från start hade förmodligen lite bättre vind och när vi möttes en bit ut på banan Var Kjelle (Dehler 34 DD) långt före, och före oss va även Erik Karlsson med sin sju ton tunga Bavaria 37, med rullstor. Vi tuggade på ut mot fyren i varierande vind. Efter fyren föll vi av och spinnakern åkte upp slit och släp ;-) Det är tufft att segla Express på två, även i måttliga vindar som denna dag. Dehlern där de också bara var två ombord höll täten knappt Före Jose Paavolas First 35s5. Vi passerade Bavarian och bakom oss jagade en Maxi racer. Längre bak följde småbåtarna. Janne Lindmark och Hasse Lundén i en Albin 78 hängde med bra och den andra Albin 78an med Fredrik Modal och Thor Rölvåg ombord blev ordentligt distanserad. Men utan spinnaker och med bara fock är det svårt att hänga på i den lätta vinden. En Solvigg 26 deltog också och visade att man inte måste ha en het racer för att vara med och kappsegla. Bert Johansson och Birger Karlsson sladdade i fältet men hade trevligt ändå. En tre ton tung 26-fots motorseglare med lång köl trivs dock inget vidare på en bana med mycket kryss och lätt vind.

Efter en tur bland öarna skulle vi in på Fågelöfjärden igen och ”varva” vid startlinjen, men flaggorna syntes dåligt och det var skönt att inte ligga först i det läget. Kjelle såg bojen sent och fick göra en ordentlig gir för att ta sig ner runt den lilla gula flaggbojen. På Tango hade vi nog behövt en gubbe till. Jag såg bojen, talade om för Jim var den låg och han styrde, jag hoppade fram på fördäck och rev ner spinnakern och drog upp focken. Var tog bojen vägen? Jo, vi seglade förbi på fel sida och fick vända om…. Kryss igen ut mot Svarthälls fyr, som för övrigt är vit, både hällen och fyren. Vi valde nu en annan väg på kryssen och lämnade bakomvarande båtar bakom oss. Vi tyckte även att vi tog in en aning på de två större framför oss. Och fortfarande var det samma vindriktning som vid starten.

Bert och Birger seglade Solvigg 26 ©foto Niklas Qvarnström

Efter en kort runda ute i Trosa skärgård slörade vi in mot målet igen, och sillbordet som väntade i klubbstugan. Kjelle och Patrick Enbom tog skottet, men med LYS 1.25 så var avståndet till förföljande Paavola för litet. Jose hade fem minuter till godo på Kjelle när han passerade mellan bojarna. Tango skar mållinjen sex minuter efter Paavola och det skulle räcka för att slå de båda framförvarande båtarna. Nu var det bara att vänta in de som jagade bakom. Sekundrarna var dock inte på våran sida. Janne Lindmark och Hasse Lundén knep segern med futtiga sju sekunder. För ”Limpan” var det första segern på Notstickshällan med egen båt, men de båda har vunnit många gånger förr, då med Hasses båtar, Comfort 30:an Champ på 80-talet och senare med Expressen Melange.
Resultat från Notstickshällan Race >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.